Legea privind diminuarea risipei alimentare, promulgată

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea referitoare la diminuarea risipei alimentare, potrivit căreia consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care organizațiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Legea prevede măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi, precum și măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

De asemenea, actul normativ stabilește că, înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare.

Potrivit legii, operatorii economici implementează măsuri de informare și responsabilizare pentru salariați pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare. Operatorii economici informează consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile. Aceștia nu pot declara în mod deliberat ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute și încă bune pentru consum, fără a aduce atingere regulilor privind siguranța alimentelor.

“Operatorii economici din industria ospitalității vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu”, mai prevede actul normativ, preluat de Agerpres.

De asemenea, “transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final”. Sancțiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede legea.

1 comentariu

  1. Femei Sex 18 martie, 2024 at 14:22 Răspunde

    Este un pas important si necesar pentru a reduce risipa alimentara din Romania si pentru a promova o atitudine responsabila fata de consumul alimentelor. Este imbucurator sa vedem ca si autoritatile actioneaza in acest sens si adopta masuri concrete pentru a combate acest fenomen, care nu afecteaza doar economia tarii, ci si mediul inconjurator. Suntem cu totii responsabili pentru a ne asigura ca alimentele pe care le consumam nu sunt risipite, ci valorificate intr-un mod responsabil. Legea adoptata de Presedintele Klaus Iohannis reprezinta un pas important spre aceasta directie si speram ca va fi implementata cu succes in toate sectoarele agroalimentare.

Lasă un comentariu