Talente de viitor, pe podiumul de concerte al Filarmonicii târgumureșene

Distribuie pe:

Ca un gest de generozitate și apreciere pentru tinerii aflați la porțile afirmării, Filarmonica de Stat din Tg. Mureș oferă periodic șansa manifestării talentului în concertele sale de joi seara, în compania unor dirijori consacrați.

În această accepțiune, sub genericul “The Talents of Tomorrow” (în traducere, Talentele de mâine), s-a desfășurat Concertul Simfonic din 21 martie 2024, având un program redutabil, cu priză la public.

Tânărul care a evoluat pe podium este pianistul Leonard Buta, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Artă din Tg. Mureș, care a început studiul pianului cu profesoara Dorina Gherman, ulterior, din anul 2015, lucrând sub îndrumarea profesoarei Carmen Popescu, recunoscută pentru nenumăratele sale succese pedagogice și abnegația cu care îi îndrumă pe elevii pianiști.

Pe parcursul anilor, solistul a obținut numeroase premii și distincții la concursuri naționale și internaționale de pian, precum Concursul Internațional de Pian “The Muse”, Premiul II; Concurul Internațional de Pian “ Piano Masters- Rudolf Kehrer Edition”, Premiul II; Concursul Național de Interpretare “Șansă Egală”, participând la toate edițiile, câștigând în anul 2022 trofeul competiției și premiul pentru cea mai bună interpretare a unui studiu romantic; Concursul Internațional de Pian “Piano ArtIs”, Premiul III; Concursul Național de Interpretare “Tineri Pianiști”, unde în anii 2017 și 2021 câștigă trofeul concursului; Olimpiada Națională de Muzică 2018, Etapa regională, Premiul I.

O impresie deosebită a produs cu ocazia participării la cursurile de măiestrie ale unor pianiști din țară și din Europa, precum cele susținute de Dana Borșan-România, Anna Fedorova-Ucraina, Krisztina Fejes-Ungaria, Anthony Ciaccio-Italia. Pe podiumul concertistic a evoluat sub bagheta dirijorilor Shinya Ozaki și Remus Grama, interpretând partea întâi a Concertului în la minor de Grieg, în anul 2023.

În această seară a cântat Concertul pentru pian și orchestră nr. 3, op. 37, de Beethoven, concert în care creatorul își impune înnoirile și forța dramatică fără egal și unde pianul intră într-o veritabilă competiție cu orchestra, virtuozitatea solistului înlesnind un dialog foarte dinamic cu ansamblul.

Leonard Buta a captivat atenția auditoriului, prin maturitatea execuției, stârnind mult entuziasm datorită abilităților sale tehnice, exersate în ani de zile și a sensibilității prin care a pus în valoare frumusețea concertului, depășind dificultățile din cuprinsul său.

Este o mare performanță, aceea de a cânta la vârsta sa pentru prima dată în public, una dintre acele partituri care intră în palmaresul artiștilor consacrați. Remarcabilă a fost și interpretarea la bis, a Sonatei în do minor de Scarlatti. Stăpânirea scenică și pasiunea pentru muzică și pian îi vor asigura un viitor promițător pe acest tărâm, fapt susținut deja de reușita la admiterea la prestigioasa universitate “Sam Houston State University-School of music” din Texas, SUA.

Cel care i-a fost alături cu multă dăruire la pupitrul dirijoral, a fost maestrul Theo Wolters, cunoscut publicului târgumureșean din concerte anterioare.

În partea a doua a serii, ne-a oferit Simfonia nr. 5, în do diez minor, de Gustav Mahler. Acest colosal compozitor postromantic a fost torturat toată viața de întrebări existențiale, trăind în căutarea eternă a sensului vieții, măcinat de crize interioare, fiind, de fapt, obsedat de atingerea idealului.

A creat o muzică răscolitoare care relevă neliniștile, aspirațiile și angoasele proprii și care se regăsesc și în această partitură extrem de densă, pe care ne-a recompus-o dirijorul Theo Wolters, un experimentat muzician cu recunoaștere internațională.

A fost un concert cu aplauze din plin, binemeritate, în care virtuozitatea membrilor Orchestrei Simfonice a fost solicitată la maximum de exigențele partiturii, în toate compartimentele sale. O menționare în plus se cuvine partidei de suflători, mai ales în momentele solistice.

Felicitări dirijorului, solistului, mândrie a școlii muzicale târgumureșene, profesorilor ce clădesc destine de acest fel și tuturor artiștilor!

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu