Olimpiada Națională de Matematică, Târgu Mureș, 2-7 aprilie 2024 - Gânduri de aleasă prețuire

Distribuie pe:

Olimpiada Națională de Matematică este un concurs la care participă cei mai buni elevi la matematică din țară. Anul acesta, Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele a V-a și a VI-a are loc în perioada 9-12 mai, la Huși, pentru clasele a VII-a și a VIII-a în perioada 2-7 aprilie, la Huși, iar pentru clasele de liceu în perioada 2-7 aprilie, la Tg. Mureș.

Dar e nevoie de concursuri? Ca om al școlii și participant, ca președinte de concurs la aproape 100 de concursuri interjudețene, regionale, naționale, și în staff-ul unor concursuri internaționale spun că DA. Prin concursuri, elevii se cunosc personal, au ocazia să se compare în confruntarea directă cu colegii lor, au ocazia de a lega prietenii solide și durabile. Prin concursuri se cunosc personal și oameni din generații diferite. “Tinerii” și “bătrânii” nu mai sunt forțe antagoniste, se stabilește armonia între generații. Dar concursurile răspund și unei necesități sufletești a candidaților. Nimeni nu neagă partea minunată a concursurilor sportive, dar progresul omenirii se face nu numai prin sport. “Matematica este însăși viața, iar arta, frumusețea ei.”

Matematica, prin exactitatea raționamentelor, obișnuiește elevul să acorde importanță fiecărei litere, fiecărei cifre, fiecărui semn. Matematica ne învață adevărata valoare a fiecărui cuvânt, a fiecărei propoziții. “Cine știe matematică este un om fericit. Cine a învățat matematică este un om norocos. Este la fel de norocos ca cel care învățând în primii ani de viață mai multe limbi străine, toată viața culege roadele acelor învățături. La fel și cu matematica. Cunoștințele matematicei se pot uita, dar raționamentele și disciplina matematicei niciodată.”, spunea avocatul Alexandru Roșu - membru al Societății Gazeta Matematică - în cuvântarea ținută la 27 octombrie 1945, cu ocazia sărbătoririi semicentenarului Gazetei Matematice (vezi de exemplu Dorel I. Duca: O istorie care merită să fie cunoscută. Gazeta Matematică și Societatea de Științe Matematice din România, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2015).

Matematica nu este o colecție de definiții, teoreme și formule, deși pe toate acestea le găsim la matematică. Matematica este o știință, matematica este un mod de gândire, matematica este un limbaj, matematica este o artă, dar toate la un loc. (vezi Dorel I. Duca: Chiar trebuie să știm matematică?, Tribuna * Revistă de cultură *serie nouă * anul IX * nr. 189 * 16-31 iulie 2010 * pp. 23-24; http://www.revistatribuna.ro/doc-db-site/tribuna /4c68e37ecb647189-189.pdf)

După cunoștințele mele, primul concurs pentru elevii din România a avut loc la București, în data de 21 mai 1885; la acest concurs au participat 70 de elevi din școlile primare, acordându-se 11 premii.

Primul concurs național pentru matematică, la care au participat elevii cursului superior de la liceele din țară, a avut loc la 25 iunie 1898, odată cu “Concursul general” înființat de Ministerul Cultelor și Instrucției Publice (“Concursul general” a fost înființat în anul școlar 1896-1897 pentru diferite materii, însă pentru matematică s-a ținut începând din anul școlar 1897-1898).

Un rol esențial în organizarea de-a lungul anilor a concursurilor de matematică l-a avut revista Gazeta matematică (primul număr al revistei a apărut în 15 septembrie 1895 și de atunci apare fără întrerupere), apoi Societatea “Gazeta matematică” (înființată în 1909), transformată la 30 mai 1949 în Societatea de Științe Matematice și Fizice, iar apoi, în baza Ordinului Ministerului Învățământului nr. 577/23.06.1964, în Societatea de Științe Matematice din R.P.R., iar din 1990 în Societatea de Științe Matematice din România (S.S.M.R.).

La început, premiile s-au acordat pentru activitatea la Gazeta matematică (calitate, sagacitate, pătrundere). Constatându-se că această modalitate de premiere nu merge; pe de o parte, sistemul fusese divulgat, iar pe de altă parte, unii corespondenți se pregăteau cu alții în vederea câștigării premiilor, în anii 1905 și 1906 concursul s-a desfășurat în cadrul unei probe scrise, simultan în mai multe centre, cu subiecte unice deschise la aceeași oră. Subiectele erau duse, pe cheltuiala lor proprie, de către redactorii Gazetei Matematice. În 1907 și 1908 concursul s-a desfășurat pe două probe scrise: una teoretică și una cu caracter practic, în fața unor delegați ai Gazetei Matematice. Concursurile din anii 1905-1908 s-au ținut în: București, Iași, Ploiești, Focșani, Craiova, Brăila, Galați, Bârlad, Botoșani, Piatra Neamț, Turnu-Severin. Elevii din alte orașe veneau până în centrul cel mai apropiat în care se ținea concursul. Începând din 1909, concursurile s-au ținut în București, cu norme precise de participare, având două probe scrise (una teoretică și una aplicativă) și o probă orală; probele scrise erau în general eliminatorii. Direcțiunea C.F.R. asigura bilete dus-întors gratuite pentru elevii din provincie. Sălile în care se desfășura proba orală erau pline până la refuz de colegii, profesorii și părinții candidaților.

Până în 1990, în afara primului concurs, când premiul I s-a dat în bani, la toate celelalte concursuri, premiile au constat în cărți, în general de matematică. Până în 1948, concursurile se țineau în ultimele zile ale vacanței de Paști, pentru a ciocni un ou roșu; ele nu s-au ținut în anii: 1917-1920 - din cauza războiului, 1930-1932 - implementarea Legii pentru învățământul secundar nr. 79/1928 a dus la diminuarea totală a interesului pentru matematică și atunci concursul nu s-a ținut din cauza lipsei de candidați, 1940 - interzisă de Ministerul Educației Naționale din motive politice, 1944 - din cauza războiului. După 1948, concursurile se țineau în vacanța de primăvară a elevilor (vacanța dintre trimestrele 2 și 3 ale anului școlar). Începând din 1954, concursurile se numesc olimpiade.

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc, la inițiativa României, în anul 1959, la Brașov (vezi, de exemplu, cartea Dorel I. Duca: O istorie care merită să fie cunoscută. Gazeta Matematică și Societatea de Științe Matematice din România, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2015).

Îmi amintesc cu emoție de concursurile la care eu am participat ca elev; la deschideri, profesorii erau invitați să se așeze în primele rânduri, iar noi, elevii, în rândurile următoare. Stăteam liniștiți și ascultam cu mare atenție pentru a nu pierde nici un cuvânt din ceea ce spuneau profesorii noștri, profesori pe care noi îi vedeam ca pe niște semizei deținători ai tuturor cunoștințelor. Îi vedeam și pe ei emoționați, așa cum suntem și noi acum. Atunci nici nu îndrăzneam să mă gândesc că voi ajunge vreodată președintele unui concurs de o asemenea anvergură. Dar, cu răbdare, cu foarte multă muncă și cu dorința de a-mi urma profesorii am realizat mai mult decât mi-am imaginat.

Albert Camus spunea: “Un om este mai mult om prin lucrurile care le tace decât prin lucrurile pe care le spune”

Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII se va desfășura în perioada 2-7 aprilie 2024, la Târgu-Mureș.

Probele de concurs vor avea loc la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș.

Vor participa un număr de 380 elevi din clasele IX-XII din toate județele țării, 42 de profesori însoțitori și 50 de profesori, membri ai Comisiei centrale.

Concursurile de matematică vă dau posibilitatea, dragi elevi, de a gândi și de a scrie. În cele trei ore de concurs - în care sunteți rugați să nu vorbiți decât cu voi înșivă, să gândiți profund și să scrieți numai ceea ce este logic și ține de rezolvarea problemelor primite -, dovediți că aveți abilitatea de a face un lucru minunat prin tăcere.

Poate la acest concurs nu veți obține premiul întâi, nu e nicio tragedie. Dacă veți munci mai mult, cu siguranță la un viitor concurs veți obține un rezultat mai bun. Faptul că ați fost selectați să participați la o olimpiadă națională este o mare realizare. Fiți convinși că în voi ne punem speranța unui viitor mai bun!

Dar, chiar dacă frumusețea sufletului vă va fi considerată naivitate, sensibilitatea vă va fi considerată slăbiciune, bunătatea vă va fi considerată prostie, sinceritatea vă va fi adesea pedepsită, încrederea vă va fi adesea trădată, iertarea vă va fi răsplătită cu alte greșeli, respectul oferit vă va fi tratat cu lipsă de considerație, și chiar dacă nu veți primi întotdeauna ceea ce oferiți și la iubire vi se va răspunde uneori cu indiferență, voi să rămâneți buni, frumoși, sensibili, sinceri! Să credeți cu toată forța sufletului și a inimii în oameni, în frumos, în prietenie și în iubire!

Gânduri de aleasă prețuire profesorilor voștri care și-au identificat biografia spirituală cu a voastră, asigurând permanența izbânzii. Aceleași gânduri de prețuire le am pentru profesorii corectori, profesorii supraveghetori, profesorii însoțitori ai elevilor și nu în ultimul rând pentru organizatorii și sponsorii acestui concurs.

Mă înclin în fața părinților și a bunicilor acestor minunați elevi și îi felicit!

Tare m-aș bucura, ca peste ani, să ajung să vă văd la tribună, ținând discursul inaugural al olimpiadei, ca o mare personalitate matematică, pe oricare din voi cei care astăzi, cu mari emoții, aspirați la un premiu.

Cu emoțiile participării la un nou concurs și cu speranța desfășurării lui în cele mai bune condiții, vă urez

“Mult succes!”

“Să învingă cei mai buni!”

Prof. univ. emerit dr. Dorel I. Duca, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică, Președinte de onoare a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru clasele de liceu, Tg. Mureș, 2-7 aprilie 2024

1 comentariu

  1. Emilian Petrea 30 martie, 2024 at 13:07 Răspunde

    Felicitari domnule profesor Dorel Duca , pentru aceasta scurta prezentare a importantei matematicii in viata . Va cunosc activitatea si implicarea d-voastra in concursurile scolare , la diferite nivele , precum si in implicarea directa in matematica . Ramaneti acelasi om admirabil . Respect d-nule profesor

Lasă un comentariu