O carte de medicină din 1532, vedeta Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

O carte de medicină despre așa-numita “boală franceză” sau sifilisul, tipărită în anul 1532, este vedeta Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, fiind unul dintre cele mai vechi exponate aflate în colecția Bibliotecii Universitare.

“Cel mai vechi exponat pe care îl deținem este un volum tipărit. Este vorba de o carte din 1532, deci are mai mult sau mai puțin 100 de ani de la apariția tiparului, e o carte din colecția Bibliotecii Universitare. Biblioteca Universitară are, de altfel, o colecție de carte veche extraordinară, pe care am valorificat-o și pe care ne dorim să o mai valorificăm și în alte contexte. Cartea respectivă este despre sifilis, așa-numita boală franceză, care apare în secolul al XVI-lea. Dar dincolo de cel mai vechi exponat, cred că în fiecare vitrină a muzeului nostru este ceea ce eu numesc exponatul-vedetă. Un exponat care are în spatele său o poveste, o morală, de multe ori, pentru că multe dintre aceste exponate sunt valoroase, tocmai pentru că ne ajută sau ne provoacă să gândim, să medităm la anumite subiecte”, a declarat, pentru Agerpres, conferențiar Georgeta Fodor, coordonatorul Muzeului UMFST Târgu Mureș.

Astfel aflăm că prima atestare scrisă a unei epidemii de sifilis în Europa datează din 1494-1495, din Napoli (Italia), în timpul invaziei franceze, apoi, în 1497, s-a răspândit în Franța, Elveția, Germania, Anglia, iar în 1500 în Grecia, Polonia, Rusia, apoi în Africa și Asia. Pentru italieni și germani era “boala franceză”, pentru francezi era “boala italiană”, pentru ruși era “boala poloneză” etc.

Numele de sifilis a apărut în jurul anului 1530, fiind inspirat dintr-un poem al medicului și poetului Girolamo Fracastoro, care a descris în acesta și unele tratamente populare din acea perioadă. În poemul respectiv, format din trei părți, este descrisă povestea unui păstor pe nume Syphilus, care se presupune că a fost prima persoană afectată de boală, drept pedeapsă pentru că a respins soarele.

Tratatul despre “boala franceză” nu este singura lucrare din 1532 aflată în colecția de carte veche a UMFST Târgu Mureș, întrucât Biblioteca Universitară mai deține “Epitome opusculi de curandis pustulis” (Mici scrisori despre tratarea ulcerului și a durerilor), de Laurentio Phrisio, și alte 10 titluri de carte din anii 1532-1572 și 10 titluri din 1606-1699.

Anul trecut, Muzeul UMFST Târgu Mureș a fost inclus în baza de date internațională a muzeelor și colecțiilor universitare “Worldwide Database of University Museums and Collections”.

Lasă un comentariu