Târgu Mureș, Ziua Poliției Române

Distribuie pe:

Conform art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002, în 25 martie se marchează Ziua Poliției Române. Alegerea acestei date este legată de sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri, al cărei simbol era pe primul steag al Marii Agii, fiind preluat ulterior și pe actualul drapel al Poliției Române. Domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat, în anul 1822, Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele vremuri) drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei. Alături de aceasta se află o ghirlandă din aur, în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). Buna Vestire face parte din sărbătorile împărătești ale Maicii Domnului, deschizând porțile celor care așteptau de veacuri venirea lui Mesia. Creștinii prăznuiesc Buna Vestire sau primăvara spirituală, învierea naturii (echinocțiul de primăvară), faptul dumnezeiesc al unirii cerului cu pământul, al legăturii directe dintre lumea triumfătoare, îngerii, reprezentată prin Arhanghelul Gavriil, și lumea luptătoare, reprezentată prin Preacurata Maria.

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a sărbătorit, ca în fiecare an, alături de întreaga comunitate, Ziua Poliției Române. Astfel, ieri, 25 martie, în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, a fost organizată “Ziua Porților Deschise”, pentru a marca cei 202 ani de istorie și tradiție a Poliției Române. Cu acest prilej, cei prezenți au asistat la programul oferit de polițiști, ce a constat în prezentarea unor elemente de tehnică și dotare (motociclete, autoturisme și autoutilitare, armament etc.). Nu au lipsit nici exercițiile cu câini polițiști, executarea unor demonstrații de dresaj și intervenție de către conductori și câinii din dotare, executarea unor demonstrații de luptă și intervenție de către luptătorii Serviciului Pentru Acțiuni Speciale, precum și prezentarea autolaboratorului criminalistic mobil, destinat cercetării la fața locului cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate și echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracțional, mici exerciții de siguranță rutieră pentru cei mici, experimentarea “ochelarilor de droguri”, ce simulează o stare de deteriorare produsă de consumul de substanțe psihotrope, toate acestea reprezentând doar o mică parte din ceea ce avem de oferit.

O atenție deosebită a fost acordată de cei mici și câinilor din Adăpostul de Câini Târgu Mureș, prezenți la eveniment pentru a încuraja adopțiile.

B.L.

Lasă un comentariu