Primarul care este... este primarul care va fi?!

Distribuie pe:

Bătălia pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș se duce, deocamdată, mai mult în culise, cu încercări de negocieri, cu poziționări pentru ca principalele forțe politice românești să se unească în jurul unui candidat.

Pentru început să îi trecem în revistă pe cei care până astăzi și-au anunțat candidatura. Este vorba despre Soós Zoltán, actualul primar care va candida independent, evident susținut de UDMR, Radu Bălaș, candidatul Partidului Oamenilor Liberi (POL), medicul Horațiu Suciu, candidat independent, susținut de PNL. Ieri, omul de afaceri Cosmin Pop a confirmat că va candida independent la funcția de primar. Tot ieri, Rodica Baciu a transmis redacției noastre o invitație la evenimentul de lansare a candidaturii sale care va avea loc în 3 aprilie, la Casa de Cultură Mihai Eminescu din Târgu Mureș. Cel mai probabil că și AUR va avea candidat propriu la funcția de primar, conform surselor noastre acesta fiind medicul Cristian Vântu. Încă neanunțat, însă conform unor surse de încredere, actualul consilier local PMP, Radu Pescar, va candida din partea Alianței Dreapta Unită.

Rămâne, în continuare, necunoscută strategia PSD. Social democrații au anunțat săptămâna trecută “transferul” celor doi consilieri locali Pro România, Claudiu Maior și Călin Moldovan. Cei doi vor candida la consiliul local, însă toată lumea așteaptă să afle dacă PSD va susține o eventuală candidatură, ca independent, a fostului primar Dorin Florea, sau dacă pur și simplu nu va avea candidat pentru această funcție. Toată lumea așteaptă vești și din Capitală. Luni, în coaliția PSD - PNL de la nivel central s-a analizat posibilitatea unor candidaturi comune la nivelul consiliilor județene Satu Mare și Mureș și al primăriilor municipiilor reședință de județ, Satu Mare și Târgu Mureș. Însă, din informațiile pe care le avem, cel mai probabil că o astfel de înțelegere nu va avea loc în Târgu Mureș. În schimb, este foarte posibil să fim surprinși de altfel de mișcări politice. După ce vor fi anunțate toate candidaturile nu este exclus să asistăm la retrageri spectaculoase.

În cazul independenților trebuie să ne uităm cu atenție pentru că există și în rândul acestora două categorii: așa-zișii independenți cum sunt Soós Zoltán - independentul UDMR-ului și Horațiu Suciu independentul PNL-ului și independenții autentici, cum sunt Cosmin Pop și Rodica Baciu.

Rămâne de văzut care vor fi deciziile politice, însă dacă e să dăm crezare surselor noastre, astăzi, probabilitatea ca partidele să se înțeleagă în jurul unui candidat cu șanse reale încă sunt minime. În aceste condiții, Soós Zoltán și echipa lui de campanie pot, de pe acum, să pună șampania la rece pentru noaptea alegerilor din 9 iunie.

Candidații ar trebui însă să rețină că primarul are obligația să acționeze pentru bunăstarea tuturor locuitorilor din Târgu Mureș. Indiferent cine va fi primar, târgumureșenii își doresc câteva lucruri, pe cât de simple și de bun simț, pe atât de importante: curățenie, siguranță și ordine publică, creștere economică locală pentru locuri de muncă mai bine plătite, un climat armonios în care să își poată crește copiii și nepoții, un loc mai vesel și mai prietenos pentru tineri astfel încât aceștia să nu își mai dorească să se mute în Cluj, București sau să plece peste hotare.

Lasă un comentariu