,,Acces spre succes” Prevenirea abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii

Distribuie pe:

Conferința finală de diseminare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului ,,Acces spre Succes” (PN2058), finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală, s-a desfășurat zilele trecute. Au participat reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare din Sibiu și Mureș, ai mediului academic local și internațional, ai colaboratorilor internaționali și cadre didactice de la școlile care sunt parteneri asociați ai proiectului, coordonat de Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, România, Inspectoratul Școlar Județean Mures, România, University of South-Eastern, Norvegia, Innovius As, Norvegia.

În deschiderea manifestării, discursurile de bun-venit au fost adresate de Conf. univ. dr. Margareta Stroia - Fundația FECID, Prof. Paula Maria Dărăban - Inspector școlar general, IȘJ Mureș, Prof. Emilian - Marius Novac, Inspector școlar general, ISJ Sibiu, Prof. Monica-Adriana Munteanu - Inspector școlar general adjunct, ISJ Sibiu, Prof. univ.dr. Lasse Berntzen, University of South-Eastern, Norway, Goran Vujicic - Director financiar, Innovius AS, Norway.

În cadrul Conferinței finale au avut loc prezentarea proiectului, a activităților desfășurate și a rezultatelor finale, obținute pe parcursul perioadei de implementare (activități educaționale și remediale, tabere, cursuri de formare pentru profesori, transfer de bune practici prin vizita de lucru a 27 de cadre didactice în Norvegia, cele două ediții ale competiției Tânărul Antreprenor și deplasarea celor două echipe câștigătoare în Norvegia, ateliere de sprijin pentru părinți etc), dar și a rezultatelor proiectului, obținute de școlile gimnaziale parteneri asociați ai proiectului (Școala Gimnazială Alma, Școala Gimanzială “G. D. Teutsch” Agnita, Școala Gimnazială “Ion Dacian” Saschiz, Școala Gimnazială Albești). Nu au fost omise nici poveștile de succes și exemplele de bună practică de la școlile gimnaziale parteneri asociați ai proiectului. De asemenea, s-au acordat Diplome de merit personalizate profesorilor pentru implicare, dedicare și rezultatele obținute.

Proiectul ,,Acces spre succes” a reușit ceea ce și-a propus, și anume, să aducă o contribuție activă la creșterea gradului de coeziune economică și socială la nivel local și național, prin îmbunătățirea competențelor formale și non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creșterea gradului de promovabilitate a acestora în licee și prin dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și competențelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.

Prin proiectul “Acces spre succces”, aproximativ 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, în situații de risc de abandon școlar, din 12 școli din județele Sibiu și Mureș, în majoritate din mediul rural, au beneficia de activități educaționale, non-formale și de integrare socială în vederea prevenirii abandonului școlar și/sau părăsirii timpurii a școlii.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 31 de luni, între 1 septembrie 2021 și 31 martie 2024, în localitățile Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cârțișoara, Cristian, Rășinari (jud. Sibiu) și Albești, Saschiz, Târnăveni, Sîncraiu de Mureș (jud. Mureș) și beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul său vizează creșterea participării școlare cu cel puțin 10% a unui număr de 400 de copii din grupul țintă primar și creșterea ratei de tranziție în învățământul școlar superior (clasa a-IX-a) cu 1,5% pe perioada implementării proiectului, a precizat prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Letiția Bota

Lasă un comentariu