Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, participă la Olimpiada Națională de Matematică, care se desfășoară la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Cel mai bun elev-matematician din lume, David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, care a obținut anul trecut medalia de aur cu un punctaj maxim la Olimpiada Internațională din Japonia, se numără printre cei 380 de elevi din clasele IX-XII care participă la Olimpiada Națională de Matematică, care se desfășoară la Târgu Mureș, începând de marți până duminică.

“Faptul că suntem la ediția 74-a a Olimpiadei Naționale de Matematică este în egală măsură meritul elevilor caracterizați de performanță, cât și a mentorilor lor (...). Și este de reamintit rezultatul istoric al României din 2023, la Olimpiada Internațională din Japonia, un rezultat istoric obținut de echipa olimpică de matematică a României, cinci medalii de aur și o medalie de argint, cu un total de 208 puncte, s-a clasat pe locul patru în lume, cea mai bună clasare în ultimii 24 de ani, fiind depășită doar de China, SUA și Coreea, clasându-se pe locul întâi în Europa. Medalia de aur cu un punctaj maxim i-a revenit lui David-Andrei Anghel, care este prezent cu noi astăzi, aici”, a declarat, marți, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, Elisabeta Ana Naghi, consilier în cadrul Ministerului Educației, citată de Agerpres.

Reprezentanta Ministerului Educației a arătat că prima medalie de aur obținută de România a fost în anul 1959, la Brașov, de către elevul Basarab Nicolescu, care a obținut atunci 37 de puncte din maximul de 40. În prezent, Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române, fiind un nume recunoscut în domeniul fizicii, dar care “nu s-a distanțat niciodată de matematică, pentru că în fizica teoretică, matematica este esențială”.

“Onorându-l pe Basarab Nicolescu, onorăm foști și actuali elevi care văd în matematică modalitatea perfectă de a-și construi gândirea logică, de a da minți în rigoare, precizie și a deschide orizonturi nebănuite pentru adevăr, realitate, fair-play, atât în ceea ce privesc științele, cât și dincolo de acestea, performanța se cuantifică personal, însă aceasta se obține întotdeauna într-o echipă”, a precizat Elisabeta Ana Naghi.

În cadrul festivității de deschidere au mai vorbit deputatul PSD Mureș, Dumitrița Gliga, șefa Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Paula Maria Dărăban, iar secretarul de stat din Ministerul Educației, profesor dr. Florian Alexandru, a transmis un mesaj video.

La Olimpiada Națională de Matematică de la Târgu Mureș, pe lângă cei 380 de elevi din clasele IX-XII din toate județele țării, participă 42 de profesori însoțitori și 50 de profesori, membri ai Comisiei Centrale.

Probele de concurs se vor desfășura la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu Mureș.

Lasă un comentariu