Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Internațională a Romilor

Distribuie pe:

România poate fi un bun exemplu de societate deschisă și democratică, inclusiv prin diversitatea, energiile și competențele cetățenilor săi de etnie romă, afirmă președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis, luni, cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor și a Sărbătorii etniei romilor din România.

“Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România îmi oferă prilejul de a transmite cetățenilor români de etnie romă urările mele de pace și prosperitate. Această sărbătoare, dedicată identității rome și diversității culturale pe care o reprezintă, aduce în atenție, o dată în plus, importanța dialogului intercultural și a respectului reciproc, fundamentale pentru o conviețuire armonioasă în societate”, a transmis șeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la Palatul Parlamentului.

Potrivit președintelui Iohannis, Sărbătoarea etniei romilor din România, celebrată simultan cu Ziua Internațională a Romilor, marchează un moment de solidaritate la nivel global în jurul valorilor umane comune pe care le împărtășim și le promovăm.

“Astăzi, rememorăm personalitățile remarcabile de etnie romă care au participat la dezvoltarea României moderne, au susținut idealurile țării și au adus contribuții semnificative la patrimoniul cultural național. Sărbătoarea etniei romilor este atât expresia aprecierii față de contribuția romilor în societate, cât și un prilej de evaluare a progreselor în combaterea discursului xenofob și în reducerea inegalităților sociale și economice care încă mai afectează comunitatea romă. Autoritățile centrale și locale au obligația și responsabilitatea de a identifica soluții adecvate pentru provocările cu care se confruntă minoritatea romă. Este esențial ca toți cetățenii romi să beneficieze de acces egal la educație, de oportunități reale de integrare profesională și socială și să li se garanteze drepturile fundamentale ale omului. În drumul către o Europă mai unită și mai incluzivă, România poate fi un bun exemplu de societate deschisă și democratică, inclusiv prin diversitatea, energiile și competențele cetățenilor săi de etnie romă. La mulți ani întregii comunități rome din România!”, a afirmat președintele Iohannis.

Masa rotundă intitulată “Romi pentru România”, un eveniment dedicat celebrării Zilei Internaționale a Romilor, este organizată la Palatul Parlamentului de Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Națională pentru Romi, Secretariatul de Stat pentru Culte, Asociația Partida Romilor Pro-Europa și cu sprijinul Centrului Național de Cultură a Romilor. (Agerpres)

Lasă un comentariu