Românii cer reintroducerea în Codul Silvic a măsurii confiscării camioanelor hoților de lemne

Distribuie pe:

Peste 20.000 de oameni au semnat o petiție lansată de Comunitatea Declic și solicită reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase.

Acest articol a fost eliminat de reprezentanții Guvernului, netransparent, după finalizarea consultărilor publice, spune Declic, într-un comunicat remis miercuri Agerpres.

“Semnatarii petiției cer parlamentarilor să reintroducă în legea noului Cod Silvic, ajunsă pe agenda Senatului, prevederea care a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat. Proiectul legii noului Cod Silvic intră în dezbaterile comisiilor de raport din Senat în zilele care urmează, ocazie cu care articolul din lege privitor la confiscarea camioanelor poate fi reintrodus. Guvernul a solicitat, iar Senatul a acceptat procedura de urgență”, precizează Declic.

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic în anul 2020, la presiunea societății civile, cu scopul de a bloca lanțul de distribuție a materialului lemnos furat.

“Prin această măsură, nu doar că firma care transportă lemn ilegal rămâne fără camion, ci este blocată toată rețeaua infracțională, de la cel care taie pădurea ilegal la fabrica ce prelucrează acel lemn. În doar 9 luni de la adoptarea acestei măsuri, doar în județul Suceava, au fost confiscate 34 de camioane prinse în flagrant de polițiști. Acest articol de lege salvează suprafețe uriașe de pădure, tocmai de aceea probabil că mafia lemnului are interes să îl elimine. Cerem parlamentarilor să repare greșeala impardonabilă făcută de ministrul Fechet și colegii lui din Guvern”, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic privind Codul Silvic.

Campania Declic este realizată în parteneriat cu România Curată, care a formulat și trimis Parlamentului un amendament care ar reintroduce în Codul Silvic articolul referitor la confiscarea camioanelor.

“În forma finală a proiectului Noului Cod Silvic, trimis de Guvernul Ciolacu la Parlament, sunt modificări care par a fi dictate direct de Mafia Pădurilor. Mă refer, în primul rând, la cea legată de eliminarea confiscării camioanelor cu care se transportă ilegal lemn”, spune Mihai Goțiu, coordonator editorial la România Curată.

Lasă un comentariu