Importanța relației dintre părinți în educația și formarea copilului

Distribuie pe:

Autoarea americană de cărți pentru copii, Lisa Wingate, pune accentul pe relația dintre părinți în importantul rol al acestora de a-și crește copiii, tendința multora fiind aceea de a se concentra strict pe rolul de părinte, neglijând rolul căsniciei în educația și dezvoltarea copilului. Astfel, nu se ia cu adevărat în calcul și modul în care relația de cuplu, căsnicia, influențează comportamentul și viitorul copilului.

Mai multe cercetări evidențiate de scriitoarea americană au arătat cum calitatea relației dintre părinți are efecte nu numai pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor care, prin structura lor sensibilă, vulnerabilă și deschisă emoțiilor, percep toate subtilitățile. Atunci când își văd părinții purtându-se afectuos unul cu celălalt, aceștia se dezvoltă armonios și își setează, instinctiv, propriile abilități interpersonale, emoționale și sociale.

Cum părinții sunt cei mai importanți oameni din viața copilului, modul în care se tratează reciproc aceștia îl învață foarte mult pe copil despre cea mai importantă relație a vieții. Relația dintre părinți rămâne un șablon pentru copil, iar observând comportamentul lor, acesta învață lucruri esențiale despre viață.

Angajamentul - În primul rând, din relația părinților, copilul învață angajamentul. Felul în care alegeți să vă comportați unul cu celălalt atunci când lucrurile nu merg ca pe roate reprezintă modelul pe care îl veți oferi copilului. Când totul este bine, e ușor să fiți răbdători și iubitori, însă atunci când lucrurile scapă de sub control se observă calitatea căsniciei.

Atunci copiii sunt cei mai atenți și încearcă să descopere, cu mare curiozitate, cum se vor rezolva micile obstacole. Așadar, de-abia atunci îi arătați cât sunteți de uniți și îl învățați pe cel mic exact ce trebuie să știe despre rezolvarea unor situații similare din viața lui.

Aprecierea - Copilul are nevoie să își vadă părinții apreciindu-se, complimentându-se și fiind afectuoși. Prea prinși în grijile de zi cu zi și preocupați de bunăstarea copilului, părinții uită adesea faptul că ei sunt prima cărămidă în stabilirea bunăstării copilului.

Luați-vă timp pentru voi pentru a vă reconecta, pentru a vă privi cu iubire și a vă declara mulțumirea, aprecierea și recunoștința pentru tot ce faceți și sunteți unul pentru celălalt. Astfel, copilul observă și învață ce înseamnă aprecierea, empatia și recunoștința în relația cu ceilalți.

Împărțirea sarcinilor și lucrul în echipă - O familie sudată este, printre altele, și o familie în care partenerii își împart sarcinile în mod egal, în care se ajută, colaborează pentru obținerea celor mai bune rezultate, dar își acordă unul celuilalt și spațiu individual de petrecere a timpului separat.

O căsnicie puternică este aceea în care ambii parteneri demonstrează aceste calități și oferă copilului un model extraordinar despre importanța respectării spațiului și timpului celuilalt, precum și oferirea ajutorului necondiționat și din proprie inițiativă.

Observând toate acestea, copilul înțelege importanța lucrului în echipă, oferirea și acceptarea ajutorului, precum și necesitatea spațiului personal de exprimare.

Respect și scuze - O căsnicie în care unul dintre parteneri dictează, iar celălalt execută nu este deloc un bun exemplu pentru un copil. Respectul și scuzele sunt parte din procesul renunțării la egoul puternic, care este adesea vinovat de multele probleme și certuri inutile.

O căsnicie sănătoasă este aceea în care părinții își recunosc greșelile, își cer scuze unul celuilalt, își arată respectul reciproc și se tratează cu egalitate. Copilul are nevoie de un model armonios, nicidecum de unul în care părinții își dispută ultimul cuvânt și își impun părerea. O căsnicie sănătoasă și armonioasă este bazată pe negociere, niciodată pe supunerea unuia dintre parteneri.

Când copilul observă căldura, scuzele pentru micile greșeli și respectul arătat celuilalt, el învață să își respecte colegii, prietenii, profesorii și, bineînțeles, părinții.

Obiective pentru viitor - Nu doar la locul de muncă ar trebui să avem obiective. Familia e locul din care pleacă cele mai puternice obiective și care îl motivează pe copil să lupte pentru ceea ce își dorește. Stabiliți mici obiective legate fie de sănătate, fie de petrecerea timpului liber, fie de carieră sau realizarea unui vis mai vechi, planificarea unei vacanțe de familie, schimbarea stilului de viață sau alimentar.

Observând aceste obiective la părinți, copilul va începe să și le stabilească pe ale sale sau să se implice în cele de familie. Iar acesta este primul pas în descoperirea lucrului cu motivația și realizarea propriilor dorințe. Implicarea copiilor în identificarea, stabilirea și atingerea obiectivelor ca o familie îi încurajează și pe ei să aprecieze satisfacțiile obținute prin ieșirea din zona de confort.

Simțul umorului - Râdeți, râdeți mult, jucați-vă împreună și promovați o atitudine pozitivă și optimistă. Din acestea, copiii învață cum să fie pozitivi și să trateze lucrurile cu bucurie, entuziasm și degajare. O casă în care se cântă, se dansează și familia se distrează este o casă fericită.

Rigiditatea și severitatea nu ne ajută să creștem nici copii mai inteligenți, nici mai disciplinați. În schimb, o relație deschisă, pozitivă între părinți îi poate oferi copilului un model excelent de viață. Când râdeți împreună, copiii învață să privească viața pozitiv și obstacolele ca pe niște posibilități de a evolua, nu ca pe tragedii care îi împiedică să își îndeplinească scopurile.

Nimic nu ar trebui lăsat la voia întâmplării”

“În viață, totul are legătură cu ceea ce trăim acasă, în copilărie. Nimic nu ar trebui lăsat la voia întâmplării, pentru că, în final, toate vor ieși la suprafață atunci când ajungem la maturitate.

Tot ce vrei să oferi copilului tău fă-o sub forma puterii exemplului. Acolo se află cele mai puternice lecții. Copiii voștri sunt cel mai mare dar pe care Dumnezeu vi-l va da, iar modelarea sufletelor acestora reprezintă cea mai mare responsabilitate. Petrece timp cu ei, învață-i, educă-i, fă din ei oameni de calitate. Când vei îmbătrâni și vei privi înapoi, nimic altceva pe care l-ai făcut în viață nu va conta atât de mult cât contează fericirea și seninătatea copiilor tăi ajunși la maturitate”, concluzionează Lisa Wingate, citată de parintisicopii.ro.

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu