Cum percepem timpul în funcție de etapa vieții în care ne aflăm

Distribuie pe:

Timpul, o noțiune inventată de oameni pentru a-și organiza activitățile zilnice, pare că trece mai repede în prezent decât o făcea în trecut, această senzație accentuându-se mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Oamenii de știință afirmă că, deși timpul rămâne constant, modul în care percepem trecerea sa poate varia în funcție de etapa vieții în care ne aflăm și de ceea ce trăim. Cercetările spun că factorii psihologici, experiențele de viață și schimbările cognitive pot influența această percepție.

Psihologul american Cindy Lusting, profesor la Universitatea din Michigan, citat de descopera.ro, spune că “pentru un copil în vârstă de cinci ani, un an reprezintă 20% din experiențele pe care le descoperă, în timp ce pentru un adult ajuns la vârsta de 50 de ani un an este perceput ca fiind doar 2% din viața sa de până atunci. Acest fapt face ca unitățile de timp să pară mai mici și, prin urmare, în percepția adulților timpul trece mai repede.

S-ar putea să simțim că timpul trece mai repede acum față de perioada copilăriei, deoarece pe măsură ce îmbătrânim rutina noastră devine mai consistentă și previzibilă. Avem mai multe responsabilități și sarcini care se repetă zilnic, iar zilele par mai scurte”.

Expertul american prezintă și câteva motive pentru care timpul pare că trece mai repede în prezent decât o făcea în trecut.

Rutina - Atunci când realizăm aceleași activități zi de zi și avem aceleași experiențe, creierul nostru tinde să înregistreze mai puține evenimente distincte și memorabile. Acest lucru poate crea senzația că timpul trece mai repede, deoarece avem mai puține puncte de referință pentru a măsura trecerea lui.

Vârsta - Pe măsură ce îmbătrânim, percepția timpului poate să se schimbe. Copiii și adolescenții pot avea senzația că timpul trece mai încet, în timp ce adulții tind să simtă că timpul trece mai rapid. Acest lucru se datorează, într-o oarecare parte, faptului că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, anii devin o proporție mai mică a duratei vieții noastre și avem mai multe experiențe și responsabilități care ne ocupă timpul.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o singură unitate de timp, precum o lună sau un an, este percepută precum o proporție mai mică din viața noastră.

Mai multe pentru tine - O altă explicație a acestui fenomen este cea conform căreia, odată ce anii trec, creierul îmbătrânește și percepem diferit trecerea timpului. Zilele ni se păreau a fi mai lungi în tinerețe, etapa în care creierul nostru prelua mai multe informații.

Noile experiențe - În copilărie și adolescență, multe dintre experiențe sunt noi și memorabile, iar acest lucru poate face ca perioada respectivă să pară că a durat mai mult. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne familiarizăm cu multe aspecte ale vieții și putem avea mai puține experiențe noi care să ne capteze atenția și să încetinească percepția timpului.

Tehnologie și ocuparea timpului - Tehnologia modernă ne oferă multe modalități de a ne distra și de a ne ocupa timpul, ceea ce poate face ca zilele să treacă mai rapid. Interacțiunile sociale virtuale, divertismentul online și alte activități pot provoca pierderea noțiunii timpului.

Stres și agitație - Atunci când suntem ocupați și stresați, ne putem concentra mai puțin asupra momentului prezent și putem simți că timpul trece pe lângă noi.

Retrospectiva vieții - Când ne uităm înapoi la o perioadă de timp, avem tendința de a sintetiza evenimentele și amintirile, astfel încât perioada să pară mai scurtă decât a fost în realitate.

Focalizarea asupra viitorului - Simțim că timpul trece mai repede și pentru că, odată ce ne apropiem de bătrânețe, ne gândim mai mult la viitor și la provocările care ne așteaptă.

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu