La nivel mondial, agricultorii înlocuiesc pesticidele cu... Rațele!

Distribuie pe:

Metode folosite în agricultură în trecut, înainte de revoluția industrială, câștigă tot mai multă popularitate în prezent, întrucât sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. CNN, citat de g4media.ro, prezintă experiența producătorilor de vin din Africa sau Europa, care folosesc rațele în locul pesticidelor pentru a elimina dăunătorii de pe terenurile lor. În plus, găinațul este folosit ca un îngrășământ natural eficient.

Producătorul de vin Vergenoegd Low Wine Estate din Africa De Sud își crește propriile păsări. Acestea sunt hrănite doar o dată pe zi, deoarece găsesc suficientă hrană în vie. Ouăle produse de rațe sunt utilizate în restaurantul de pe proprietate, însă rațele nu sunt crescute și pentru carne, deoarece “ar fi ca și cum ai mânca un coleg”, potrivit viticultorilor.

Însă, nu orice rață este potrivită pentru această activitate. În podgorii, sunt preferate rațele alergătoare indiene, care atrag atenția prin faptul că stau în poziție verticală. Aceste păsări nu pot zbura, dar pot alerga cu viteză mare datorită picioarelor lungi.

Cultivatorii de orez au nevoie de rațe care sunt bune înotătoare, precum cele hibrid “Aigamo” (obținute în Japonia din încrucișarea a două specii de rațe sălbatice și rața domestică).

În Asia există, de asemenea, proprietari de culturi de orez care cresc propriile rațe, unul dintre ei, japonezul Takao Furuno, scriind chiar și o carte populară, numită “Puterea raței”. Alți fermieri apelează la crescători care cu asta se ocupă. Proprietarii de rațe care își oferă serviciile de eliminare a dăunătorilor au construit vehicule și remorci speciale în care transportă păsările dintr-un loc în altul. De exemplu, rațele sunt transportate cu camionul de un crescător din Thailanda acolo unde este nevoie de ele.

Folosirea rațelor are și alte beneficii. În China, orezul produs de ferme care elimină dăunătorii cu ajutorul acestor păsări are preț mai mare, de aceea numărul cultivatorilor care folosesc metoda a crescut accelerat în ultimii ani. Tot în Asia, rațele folosite pentru eliminarea plantelor și insectelor de pe plantațiile de orez sunt folosite pentru producția de carne. Există o tradiție a îngrășării rațelor pe aceste culturi, iar când păsările se îngrașă prea mult și riscă să distrugă plantele de orez, sunt sacrificate. În cazul plantațiilor de orez, apa trebuie să aibă o anumită adâncime, care să le permită rațelor să înoate, dar și să atingă fundul. Plimbarea rațelor prin noroi oxigenează apa și ridică straturile de sol, cu efecte benefice asupra orezului. Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu