Război în Orientul Mijlociu: Statul terorist Iran a atacat Israelul

Distribuie pe:

Iranul a lansat sâmbătă “de pe teritoriul său” un atac cu drone împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-un discurs televizat. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență duminică, la cererea Israelului. Iranul a cerut Statelor Unite să “stea departe” de operațiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este “răspunsul” său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, relatează AFP. Iranul și grupările teroriste din zonă, aliate Teheranului, au tras peste 300 de rachete înspre Israel.

Armata israeliană a salutat sprijinul aliaților pentru doborârea rachetelor iraniene

Armata israeliană a salutat duminică faptul că a putut conta pe “o coaliție defensivă de aliați internaționali”, condusă de Statele Unite cu Marea Britanie, Franța și alte țări, pentru a contracara atacul iranian, relatează AFP. “Atacul fără precedent al Iranului a fost contracarat de o apărare fără precedent. A fost prima dată când o astfel de coaliție a acționat împreună împotriva amenințării Iranului și a reprezentanților săi în Orientul Mijlociu”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o conferință de presă.

Iranul susține că nu a avut de ales

Iranul “nu a avut de ales decât să-și exercite dreptul la autoapărare”, a declarat ambasadorul său la ONU, Amir Saeid Iravani, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, după atacul iranian fără precedent împotriva Israelului, relatează luni AFP.

Israel cere la ONU impunerea tuturor sancțiunilor posibile

Ambasadorul Israelului la ONU a cerut Consiliului de Securitate să impună “toate sancțiunile posibile” împotriva Iranului, în urma atacului fără precedent asupra Israelului, relatează AFP. “Consiliul trebuie să acționeze”, a afirmat Gilad Erdan în cursul unei reuniuni de urgență a Consiliului, solicitând în special “să se impună toate sancțiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu”.

Liderii G7, sprijin deplin pentru Israel

Liderii G7 au asigurat duminică Israelul de “sprijinul lor deplin” după atacul Iranului, spunând că sunt “gata să ia măsuri” împotriva Teheranului “ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare”, relatează AFP. “Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin pentru Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea sa”, subliniază ei într-o declarație comună emisă la sfârșitul unei reuniuni prin videoconferință convocată de președinția italiană.

Turcia și Siria iau poziție

Turcia a cerut duminică “încetarea escaladării” în Orientul Mijlociu după atacurile iraniene asupra Israelului din timpul nopții, spunând că se teme de un “război regional”, relatează AFP. “Astăzi, transmitem mesajele noastre prin care le cerem încetarea escaladării oficialilor iranieni și țărilor occidentale care au influență asupra Israelului”, a transmis Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Siria susține că Iranul, aliatul său, și-a exercitat “dreptul la autoapărare” prin efectuarea de lovituri fără precedent asupra Israelului în cursul nopții, ca răspuns la un raid asupra consulatului său din Damasc, relatează AFP.

Iranul susține că a informat SUA despre atac

Iranul susține că a informat Statele Unite cu privire la intenția sa de a efectua o operațiune “limitată” împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria și pus pe seama Israelului, relatează AFP. “Am anunțat Casa Albă într-un mesaj că operațiunea noastră va fi limitată, minimă și menită să pedepsească regimul israelian”, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

SUA nu vor escaladare

Statele Unite nu vor nici “escaladare”, nici “război în toată regula cu Iranul”, a insistat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la o zi după ce Republica Islamică a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, relatează AFP. “Președintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele și zilele următoare ne vor spune multe”, a declarat Kirby pentru NBC.

Lasă un comentariu