Mureșul, legat strâns de Regele Charles al III-lea al Marii Britanii - Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, redeschis pentru turiști

Distribuie pe:

Castelul Rhédey din orașul Sângeorgiu de Pădure, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Mureș, care are conexiuni puternice cu Regele Charles al III-lea, a fost redeschis pentru vizitare, a anunțat Asociația Visit Mureș, după ce, la începutul anului, a fost închis din cauza unei defecțiuni care a survenit la sistemul de încălzire.

“Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure este deschis din nou pentru vizitatori! Vizitele au loc doar organizat, cu ghidaj local, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00. Dacă tot vizitați castelul, nu ratați ocazia să vă răsfățați cu renumitul «cremeș de Sângeorgiu». Acest gust tradițional și unic este opera lui Téglás Albert, cofetar din Sângeorgiu de Pădure, recunoscut la nivel internațional, acesta având renumele de «rege al cremeșului». Familia Albert s-a mutat la Sângeorgiu de Pădure în 1960, iar timp de aproape o jumătate de secol a preparat specialitatea familiei, cremeșul franțuzesc, a cărei poveste continuă și azi, la laboratorul de cofetărie din localitate”, a arătat Asociația Visit Mureș, pe Facebook.

Vizitatorii pot descoperi în acest castel-muzeu istoria vieții frumoasei aristocrate Claudia Rhédey, stră-stră-străbunica Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, strănepoată, la a 10-a generație, a lui Vlad al IV-lea “Călugărul”, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș.

Turiștii află, astfel, o impresionantă poveste de dragoste trăită de Claudia Rhédey alături de soțul ei, dar și detalii despre sacrificiul suprem pe care ea l-a făcut pentru a-l vizita.

Claudia Rhédey a murit la vârsta de 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-și vizita soțul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.

Din muzeul amenajat în castelul din Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia și cei trei copii - Claudine Henriette, Franz Alexander și Amalie Josephine - s-a răsturnat și, în ciuda traumelor suferite, ea și-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluță pe care o ținea cu el și a condus singur caii care însoțeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure.

Castelul Rhédey a căpătat forma actuală în anul 1809, fiind o construcție ridicată pe fundația unui vechi castel, din 1663, dovada vechii construcții fiind o parte din zidurile groase ale pivniței care se păstrează.

Obiectivul a fost complet restaurat și inaugurat în anul 2019, fiind redat circuitului turistic după ce s-a reușit amenajarea unei expoziții unice la acea dată în România, denumită “Mysteria Residentiae Rhédey”, cu ajutorul tehnologiei moderne, dedicată veții contesei Claudia Rhédey, strămoașa Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.

Cercetările pentru deschiderea expoziției de la Sângeorgiu de Pădure au fost efectuate de specialiștii Muzeului Național Secuiesc din Sfântul Gheorghe, iar datorită cercetărilor efectuate de Feher Janos s-a putut începe expoziția pe date istorice, documentate.

Întrucât castelul a funcționat ca școală și nu mai exista mobilier, ci doar niște legende, s-a reușit achiziționarea de obiecte specifice epocii și s-a realizat o expoziție mai aparte, fiind redată fidel atmosfera aristocrației de altădată.

În Muzeul Rhédey a fost expusă și o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care conține date detaliate despre viața contesei.

În total, castelul are 13 săli, care împrejmuiesc un hol în formă de U, prevăzut cu o scară de lemn ornamentată.

Proprietatea Rhédey a fost vândută în 1885 latifundiarului Schuller Rudolf, în 1935 a fost cumpărată de către statul român, pentru scopuri administrative, apoi castelul a fost naționalizat în 1948, aici funcționând administrația raionului din Sângeorgiu de Pădure, iar apoi o școală.

Localnicii susțin că între Castelul Rhédey și Biserica Reformată, situată vizavi, exista o pasarelă în urmă cu aproximativ 700 de ani, dar cert este că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropați mai mulți membri ai familiei Rhédey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhédey.

Cripta familiei Rhédey, în care se află Claudia Rhédey, moartă în 1841, a fost complet zidită în anul 1614 din cauza ciumei și redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă - respectându-i-se astfel ultima dorință. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Claudia este îngropată acolo alături de doi frați de-ai ei, decedați prematur, este înmormântată față în față cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la nașii ei de botez.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prințesă de Wales, iar cea de-a doua tot de ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

Prin căsătorie, Claudia Rhédey a primit titlul de contesă de Teck și l-a primit și pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhédey este strămoș al Casei regale Windsor, adică Hanovra - casa britanică schimbându-și, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.

Strămoașa Familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck), s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide.

Nepoata Claudiei Rhédey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prințul moștenitor, s-a căsătorit cu o prințesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, care a trăit între anii 1900 și 2002), cu care a avut o fiică, Elisabeta a II-a, fosta regină a Marii Britanii.

Chiar în interiorul muzeului de la Sângeorgiu de Pădure, pe un monitor este prezentat mesajul Regelui Charles al III-lea: “Am îndrăgit foarte mult această țară minunată, pentru moștenirea culturală, pentru tradițiile și culturile diverse. Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineînțeles, dar și prin contesa Claudia Rhédey, stră-stră-străbunica mea”. (Agerpres)

Lasă un comentariu