Muzeul Județean Mureș - Ziua Monumentelor Istorice la Târgu Mureș

Distribuie pe:

* Sâmbătă, 20 aprilie 2024, ora 17, pasionații de istorie și artă sunt invitați într-o nouă călătorie inedită prin trecutul orașului nostru, în cadrul evenimentului “Ziua Monumentelor Istorice la Târgu Mureș 5.: Orașul Imaginar”.

Punctul de întâlnire este în fața statuii lui Avram Iancu , de unde participanții vor porni într-o incursiune ghidată în lumea viziunilor urbanistice nerealizate ale Târgu Mureșului din perioada dualistă.

În timpul acestui tur ghidat, cei prezenți la eveniment vor descoperi proiectele și planurile care au rămas doar pe hârtie, dar care ar fi putut schimba fața orașului nostru pentru totdeauna, precum și ideile și conceptele din spatele acestor proiecte, care oferă o perspectivă unică asupra istoriei și evoluției orașului nostru.

Turul ghidat se va realiza simultan în limba română și maghiară.

* Sub genericul “Arcași la orizont”, Muzeul Județean Mureș în parteneriat cu Asociația Milites Marisensis marchează sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10 și 18, Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor, care va avea loc în Parcul Arheologic de la Călugăreni. În centrul atenției vor fi armele și echipamentul soldaților romani, vizitatorii având ocazia să descopere arme romane și replici ale acestora, să participe la activități de pedagogie muzeală, să-și testeze abilitățile într-un concurs de tir cu arcul și să asiste la simula-rea unei săpături arheologice.

“Trupele auxiliare făceau parte integrantă din armata romană, cel mai important aspect în organizarea și trasarea limesului fiind apărarea granițelor și controlul rutelor comerciale. Astfel, fiecare punct strategic beneficia de unități militare care contracarau stilul de luptă al inamicului. Fiecare tactică de luptă necesita armament și echipament militar diferit, rezultând într-un patrimoniu arheologic extrem de variat de-a lungul secolelor”, precizează organizatorii.

***

În fiecare an, la 18 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, prin organizarea unor programe speciale în conformitate cu o temă stabilită de ICOMOS (Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri), urmată de adoptarea de către UNESCO, în cadrul celei de a 22-a Conferințe Generale.

Conservarea moștenirii culturale necesită o examinare critică a trecutului, în măsura în care această cercetare presupune prevederi pentru viitor. Dezbaterile privind omiterea și neglijarea anumitor narațiuni și favorizarea altora au ajuns la un punct culminant, în ultimii ani. Abordarea istoriilor contestate implică, prin urmare, dezbateri complexe, evitându-se opinii părtinitoare și interpretări eronate ale trecutului.

În Convenția Patrimoniului Mondial (1972) se precizează că “deteriorarea sau dispariția oricărui element din patrimoniul cultural sau natural constituie o sărăcire a patrimoniului tuturor națiunilor lumii”. Cu toate acestea, continuă să se înregistreze dezechilibre în recunoașterea, interpretarea și, în ultimă instanță, conservarea diferitelor manifestări culturale (thereisadayforthat.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu