Alfabetizarea media este esențială pentru a avea cetățeni informați corect

Distribuie pe:

Tehnologia nu este un lucru rău, iar alfabetizarea media este esențială pentru a avea cetățeni informați corect, este concluzia specialiștilor în comunicare și securitate cibernetică, prezenți în cadrul unuia dintre panelurile evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, ce are loc la București, în perioada 16-18 aprilie.

“Cred că nimeni nu așteaptă răspunsul de la mine că tehnologia este un lucru rău, iar noi nu detestăm tehnologia, desigur. Informația este un instrument, este o armă creată de noi înșine. Deci, arma aceasta poate fi în mâinile bune și poate fi în mâinile rele. Contextul creează acest instrument și îl otrăvește dacă este pe mâini rele. În ceea ce privește singurul lucru-cheie la care am ajuns cu adevărat, este că abordările în privința utilizării tehnologiei, în general, sunt încă învechite. Credem, în continuare, că tehnologia este o noutate, ceea ce nu este adevărat. Tehnologia este în zilele noastre, iar tehnologia a fost și ieri. Trăim în tehnologie, deci nu este un virus în prezent. Astăzi, AI (Inteligența Artificială, n.r.) gândește și încă sub controlul nostru, dar nu știm cât timp și în ce perioadă vom deveni incapabili să o controlăm”, a subliniat Giorgi Iashvili, co-fondator și consultant în securitate cibernetică la Cyber Trust, în intervenția avută în panelul moderat de către Claudia Nicolae, directorul general al Agenției Naționale de Presă Agerpres.

La rândul său, Flavia Durach, conferențiar la Colegiul de Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității Naționale de Studii Politice și Administrație Publică București (SNSPA), a menționat că alfabetizarea mass-media este esențială pentru a avea informații corecte, însă acest proces “necesită timp pentru a avea rezultate pozitive”.

“Vestea bună este că alfabetizarea media este unul dintre pilonii importanți, iar aceasta este o concluzie care se bazează pe cercetare. Eficiența intervențiilor de alfabetizare media a fost testată în mod repetat, cu rezultate satisfăcătoare. Alfabetizarea media, însă, necesită timp pentru a avea rezultate pozitive. Este una dintre intervențiile structurale care nu rezolvă problemele imediate. De exemplu, utilizarea Deepfakes și AI în 2024, anul în care există un număr-record de alegeri pe tot globul. Așadar, aș spune că alfabetizarea media este esențială pentru a echipa cetățenii cu informații corecte și sigure. Poate și ar trebui aplicat împreună cu alte măsuri și politici care vor aduce rezultate imediate problemelor noastre contemporane legate de aceste informații. Probleme legate nu doar de conținut, ci și în legătură cu armonizarea conectivității. Trăim acum într-o eră a rețelelor, care sunt echipate cu mijloace tehnologice pentru creșterea influenței politice și sociale, în sensul mai larg al termenului politic. Această conectivitate este, în prezent, organizată de către actori geopolitici, de stat sau actori nestatali. Domeniul digital a devenit unul dintre principalele locuri pentru competiția geopolitică, iar problema se complică și mai mult atunci când spațiul digital este organizat și dominat de afaceri private”, a spus Durach.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București organizează, în perioada 16-18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia va avea loc cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), precum și cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD).

Potrivit organizatorilor, CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și paneluri dedicate rolului femeilor în inovație și societate.

Evenimentul va cuprinde paneluri și workshop-uri, TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaționale și demonstrații ale unor produse de ultimă generație.

(Agerpres)

Lasă un comentariu