Din toamnă, copiii de la Grădinița “Lumea Copiilor” din Unirii vor fi mutați. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la noua locație

Distribuie pe:

Mai mulți părinți ai copiilor de la Grădinița cu Program Prelungit “Lumea Copiilor” din Cartierul Unirii au inițiat o petiție împotriva mutării copiilor într-o altă locație din momentul în care vor începe lucrările de extindere la clădirea care găzduiește acum unitatea de învățământ.

“Subsemnații părinți ai căror copii sunt înscriși la grădinița cu program prelungit “Lumea Copiilor” din cartierul Unirii, vă solicităm a nu se începe renovarea singurei grădinițe cu program prelungit din cartier și relocarea preșcolarilor până la finalizarea proiectului de creșă/grădiniță început pe strada Apaductului, iar dacă e imperativă renovarea, vă rugăm a ține seama de traficul de pe podul Mureș, relocarea într-un alt cartier ar produce aglomerarea suplimentară, precum și depărtarea față de domiciliul copiilor, ceea ce contravine Legii învățământului referitoare la înscrierea preșcolarilor în apropierea locului de domiciliu și duce la imposibilitatea de a duce copiii la ora stabilită. De asemenea s-ar aduce cheltuieli suplimentare cu deplasarea într-o altă locație și deservicii părinților prin perturbarea programului de lucru datorat transportului copiilor. Există copii ai căror părinți/bunici nu dețin permis de conducere. Un aspect important de care vă rugăm să țineți seama este faptul că majoritatea familiilor au doi sau mai mulți copii, iar aceștia vor frecventa creșa, grădinița, respectiv școala în cartiere diferite, ceea ce contravine criteriilor de înscriere în unitatea de învățământ privind apropierea de domiciliul părinților.

Dacă se ia în calcul o nouă locație pe strada Gheorghe Doja, țineți cont de traficul intens cauzat de lucrările în curs de desfășurare la drum și distanța foarte mare față de cartierul Unirii”, se arată în textul petiției care ieri era semnată de 139 de persoane.

Copiii vor fi mutați abia din toamnă. Lucrările nu se pot amâna

Directorul adjunct al Direcției Școli din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Horațiu Lobonț, a declarat pentru punctul.ro că “avem un contract pentru extindere, mansardare pentru acea grădiniță, singura cu program prelungit din Cartierul Unirii. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 19.03.2024, iar termenul de finalizare este de 24 de luni. Acum, constructorul se află în faza de proiectare, care durează până în octombrie. Abia apoi vor începe lucrările fizice. Lucrările nu pot fi amânate. Există un contract valabil pe care trebuie să îl respectăm. Grădinița din Cartierul Unii are nevoie de această extindere”. Lobonț a mai spus că nu s-a luat o decizie privind locul în care vor fi mutați copiii pe durata lucrărilor. “Am avut o discuție cu doamna director Raluca Matei. Împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și direcțiunea grădiniței căutăm o soluție pentru relocarea copiilor. Lucrările nu vor putea fi efectuate cu copiii în grădiniță”, a mai spus directorul adjunct al direcției școli. Conform acestuia, nu există nici o locație viabilă în Cartierul Unirii unde ar putea fi mutați copiii. În momentul în care se va lua decizia, părinții vor fi primii care vor fi informați. “Va fi luată în calcul cea mai bună variantă, după consultările cu autoritățile și direcțiunea grădiniței”, a declarat reprezentantul primăriei, care este de părere că petiția vine ca urmare a unor zvonuri care au reușit să inflameze spiritele în rândul părinților.

Referitor la o eventuală mutare la creșa de pe Apaductului este exclusă această posibilitate pentru că, deocamdată, lucrările acolo au fost stopate, dar și pentru că nu pot fi mutați copii din grădiniță în creșă, aceasta din urmă având cu totul alt specific.

În ultimii ani, mai mulți copii și elevi din Târgu Mureș au fost relocați ca urmare a investițiilor în reabilitarea unor școli și grădinițe. Este vorba despre elevii de la Școala Gimnazială “Friedrich Schiller”, care de aproape de doi ani învață în alte locații - la Colegiul Agricol Traian Săvulescu și la fosta școală 11 de pe strada Budiului, elevii Liceului tehnologic “Gheorghe Șincai”, recent inaugurat, care timp de doi ani au învățat la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu” sau copiii de la Grădinița nr. 16.

Lasă un comentariu