Obiect de o valoare inestimabilă, subiect de cercetări științifice și de film, Celebrul cufăr al lui Mihai Eminescu, care l-a însoțit peste tot pe marele poet național, se află în Târgu Mureș

Distribuie pe:

O piesă inedită, cufărul lui Mihai Eminescu, marcat, “M. Eminovici” pe placheta centrală, este un obiect ce i-a aparținut marelui poet de-a lungul întregii sale vieți și care a fost realizat de Louis Vuitton la celebra casă de modă franceză fondată în 1854. Marele poet a primit cufărul de la tatăl său, Gheorghe Eminovici, la o fragedă vârstă. Călător în țară și în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transformă banalul geamantan într-un tovarăș nelipsit. În adolescență, însoțind trupele de actori în lungi turnee, poetul avea nevoie de un cufăr de voiaj, unde să își adune puținele haine, cărțile și manuscrisele, la care ținea foarte mult. Același cufăr l-a însoțit pe Eminescu și la Viena și la Berlin în timpul studiilor făcute. Al. Vlahuță îl menționează: “Sunt zece ani de când am fost pentru prima oară la Eminescu acasă. El sta pe-atunci în Podu Mogoșoaii, deasupra unei tapițerii, într-o odaie largă în care avea un pat simplu, trei scaune de lemn, o masă lungă de brad pătată de cerneală, cărți multe, ticsite pe nouă poliți mari ca de vreo patru metri, o mașină de cafea pe sobă, un lighean de pământ într-un colț, în alt colț un cufăr vechi; pe pereți nici o cadră.” Piesa este marcată cu numeroase abțibilde ce evidențiază călătoriile făcute atât de către poet cât și de alți moștenitori ai cufărului.

Din 2017, cufărul lui Mihai Eminescu se află în proprietatea omului de afaceri târgumureșean Cosmin Pop. El a achiziționat cufărul la o licitație iar apoi a apelat la specialiști pentru a-l restaura

“Eminescu este simbolul României. Mi-am dorit să am acasă, aproape de mine, cufărul lui celebru care i-a fost alături în atâtea și atâtea călătorii, și când era fericit și când era supărat, când scria poezii sau când își scria articolele pentru gazetele la care colabora. L-am și împrumutat pentru a fi folosit recuzită într-un film”, spune Cosmin Pop.

Este vorba despre filmul documentar “Cufărul lui Eminescu” (2019), în regia lui Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis protagoniștii fiind regretatul mare actor Ion Caramitru, regretatul academicianul Alexandru Surdu și actorul Cristian Moțiu. Filmul urmărește traiectoria cufărului de călătorie a lui Mihai Eminescu. Prezent la o licitație în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparținut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros și îl duce acasă. În prezența cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa și a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr. Filmul îi poată pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene, unde poetul, însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București.

Cufărul lui Mihai Eminescu a participat la expozițiile: “Novele Eminesciene”, Biblioteca Metropolitană București, 2010; “Eminescu în arhive și biblioteci particulare”, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, în 2012; Salonul Național “Mihai Eminescu” de la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, 2015. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu