O zi bună pentru pacea mondială

Distribuie pe:

Administrația americană intenționează să înceapă “imediat” (dacă n-a și început) expedierea de echipament militar în Ucraina, după ce Senatul a încuviințat, iar președintele Biden a promulgat, marți, legea care prevede un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev - un adevărat “colac de salvare” pentru armata ucraineană, care se confruntă cu deficitul de noi recruți și muniție, în fața presiunii constante a trupelor rusești.

Președintele Zelenski și-a exprimat, imediat, recunoștința și a salutat adoptarea pachetului de ajutor al SUA, spunând că acesta va consolida apărarea și capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă și îl va împiedica pe Putin să înceapă Al Treilea Război Mondial. Într-o apariție televizată, liderul de la Kiev a menționat că le mulțumește și le este recunoscător și aliaților, mai ales țărilor producătoare de arme.

La rândul său, Joe Biden s-a declarat extrem de mulțumit de legea proaspăt promulgată, apreciind, din fața Casei Albe, că “este o zi bună pentru America, o zi bună pentru Ucraina și o zi bună pentru pacea mondială”. Cât despre pachetul de ajutor, acesta “va face America mai sigură, va face lumea mai sigură. Și va face din SUA liderul lumii”.

Oficialii și analiștii sunt de acord că echipamentele militare vor schimba perspectivele Ucrainei, în sensul că, datorită acestui ajutor, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce pe parcursul acestui an și să demonteze opinia arogantă a lui Putin, că “timpul este de partea lui”, a declarat directorul CIA, William Burns, la o reuniune a Centrului pentru Leadership din Dallas, dând asigurări că, în ce privește livrarea armamentului, “nu vor exista întârzieri sau blocaje din partea SUA”.

Ajutorul pentru Ucraina a fost blocat timp de luni de zile din cauza obiecțiilor republicanilor de extremă dreapta din Camera Reprezentanților a SUA. “Ajutorul vine mult prea târziu, deoarece penuria de materiale a dus la pierderea inițiativei Ucrainei în octombrie 2023”, a declarat Katerina Stepanenko, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului, precizând că, din octombrie, Ucraina a pierdut 583 de kilometri pătrați de teritoriu în fața forțelor ruse, în mare parte din cauza lipsei artileriei, astfel că Rusia a avut timp să se pregătească pentru operațiunile ofensive așteptate la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.

Or, afirmă experți în politica de securitate, armata ucraineană trebuie să intre în posesia muniției “fără întârziere”. Zelenski a cerut arme care să permită Ucrainei să lovească ținte precum posturile de comandă rusești și depozitele de arme din Crimeea, precum și rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, care s-a dovedit eficient împotriva atacurilor cu rachete și drone. Oficiali din cadrul Alianței pentru apărarea antirachetă au declarat că, pentru a satisface cererea Ucrainei, producătorii de armament din SUA au accelerat producția de rachete pentru sistemele de apărare Patriot, pentru a fi livrate cât de repede.

Mai pesimiști, unii observatori avertizează, însă, că este posibil ca ajutoarele să sosească mult mai târziu decât speră Ucraina și că nu există nicio garanție că ele vor fi suplimentate.

Aceștia atrag atenția că după 2024, Ucraina va sta sub semnul incertitudinilor, dată fiind posibila realegere a fostului președinte Donald Trump, care, de nenumărate ori, și-a exprimat dezacordul privind pachetul uriaș de asistență militară și economică acordat Ucrainei și scepticismul cu privire la cât de repede poate crește producția de arme din SUA și din Europa. În principiu, Trump și republicanii din linia dură din Congres se opun acordării de noi ajutoare Ucrainei, cu excepția, eventual, a unui împrumut.

Ucraina trebuie să se folosească de anul 2024 pentru a-și reface forțele pentru război, iar obiectivul Europei ar trebui să fie acela de a umple un potențial viitor gol lăsat de Statele Unite în cazul în care nu vor aproba un alt supliment”, a punctat Max Bergmann, directorul programului Europa, Rusia și Eurasia, la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Cu alte cuvinte, nu este sigur dacă ajutorul SUA pentru Ucraina va continua sub un al doilea mandat al lui Donald Trump, care a emis declarații ambigue despre Ucraina și despre cum va pune capăt războiului în 24 de ore. Analiștii notează că, în timp ce noua tranșă de ajutor va încuraja, fără îndoială, spiritele ucrainene și va stimula operațiunile militare, finanțarea pe termen lung pentru Kiev rămâne un subiect de dispută. Ei subliniază că ajutorul suplimentar al SUA nu este garantat, având în vedere, în special, rezultatul incert al alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an: “Rețineți că adoptarea pachetului de 61 de miliarde de dolari nu schimbă narațiunea în ce privește îndoielile cu privire la finanțarea pe termen lung a Occidentului pentru Ucraina”, a afirmat un înalt oficial citat de CNBC.

Pe de altă parrte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că Ucraina “va continua probabil să se confrunte cu o penurie continuă de muniție de artilerie și interceptoare de apărare aeriană, în următoarele săptămâni, și cu constrângerile corespunzătoare pe care aceste lipsuri le pun asupra capacității sale de a desfășura operațiuni defensive eficiente”.

ISW nu exclude ca Rusia să încerce să atace rețelele de transport, precum căile ferate, pentru a complica distribuția armamentului și să accelereze ritmul atacurilor de-a lungul liniilor frontului, înainte de sosirea ajutorului SUA.

După cum era de așteptat, Rusia a criticat vehement decizia Washington-ului, susținând că noul pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina “nu va duce decât la mai mult carnagiu în conflict”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, potrivit agenției ruse de presă Tass, citată de media internaționale, că aprobarea de către SUA a unui ajutor suplimentar pentru Ucraina “va face Statele Unite ale Americii mai bogate, va ruina în continuare Ucraina și va duce la moartea a și mai mulți ucraineni, din vina regimului de la Kiev”. Omologul lui Peskov din Ministerul rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că noul pachet de ajutor va “agrava criza globală”.

În fine, ambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a fost deosebit de tăios cu privire la recenta decizie a administrației Biden, spunând că nu este “nimic de sărbătorit” și că Ucraina “va mai funcționa o vreme, îi vor ajunge în buzunare mai mulți ban, vor fi furate mai multe arme și zeci de mii de ucraineni vor intra în mașina de tocat carne”. Dar sfârșitul rușinos al regimului de la Kiev este inevitabil, indiferent de acest nou pachet de ajutor și de toate eforturile zadarnice ale susținătorilor săi din SUA și NATO”, a susținut el.

În toată această tărășenie și îmbârligătură ce se complică pe zi ce trece, n-am reținut să se fi adus în discuție, nici măcar aluzii la posibile negocieri de pace între Rusia și Ucraina, războiul urmându-și, nestingherit, cursul.

În rest, ca aliați și ca simpli cetățeni, n-avem cum să nu recunoaștem că, vorba dlui Biden, “a fost o zi bună pentru pacea mondială” și că, pe măsură ce zboară gloanțele, duduie tancurile, pârâie avioanele și se extind cimitirele, lumea e… tot mai “sigură”, pe termen lung.

… Parafrazând un vechi șlagăr: “A căzut o dronă-n calea ta /

Și cine știe câte-or să mai cadă…”. (surse documentare - CNN, AFP, CNBC)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu