“Children's Week”. Concert de concerte la Filarmonică

Distribuie pe:

În fiecare stagiune, în cadrul proiectului “Children's Week”, Filarmonica de Stat din Tg. Mureș organizează în parteneriat cu Colegiul Național de Artă din orașul nostru o serie de manifestări dedicate tinerelor talente, oferind podiumul de concert cu acompaniamentul orchestrei simfonice.

Este o tradiție începută cu decenii în urmă, din dorința de a sprijini afirmarea tinerilor artiști și a le încuraja performanța.

Poate merită subliniat faptul că cele două instituții, Filarmonica și Colegiul Național de Artă (Liceul de Artă, cum s-a numit până acum ceva vreme), au avut un destin comun, luând ființă în același an, 1950. Izvorul acestei constituiri s-a aflat în școala creată de Conservatorul Municipal fondat în 1908, cu sediul în Palatul Culturii, începând cu anul 1913, anul inaugurării frumoasei construcții, aici formându-se personalități importante ale culturii naționale și internaționale, printre care dirijorul și pianistul Constantin Silvestri.

Această școală în care activau profesori valoroși, cu studii la Conservatorul “Liszt” din Budapesta, precum Metz Piroska, Kozma Géza, Trózner Sarolta, Zeno Vancea, Maximilian Costin și alții, unii având și funcția de director, a fost de mai multe ori vizitată de George Enescu, invitat să concerteze la Tg. Mureș, maestrul având întotdeauna cuvinte de apreciere la superlativ pentru calitatea instruirii muzicale, cuvinte înscrise în Cartea de Aur a școlii.

Iată că, spre bucuria noastră, tradiția se perpetuează, colaborarea continuând între prestigioasa Filarmonică și Colegiul care asigură pepiniera artiștilor ce vor duce mai departe faima școlii muzicale târgumureșene.

Garnitura solistică a Concertului simfonic din 23 aprilie 2024 ne-a oferit un program frumos și variat ca stil, interpretat la nivelul prestigios, cerut de evoluția într-un concert cu filarmonica. Pentru a oferi șansa de a urca pe scenă mai multor copii, soliștii au cântat doar o parte a concertelor (compoziții ce cuprind în mod obișnuit trei părți, denumite mișcări).

Pentru început, am ascultat Concertul pentru vioară de Mendelssohn-Bartholdy (partea întâi), în interpretarea lui Bartha Ákos, remarcabil pentru tonul frumos al viorii și sensibilitatea în cantilene. A urmat partea întâi a Concertului pentru clarinet de Fr. Krommer, în interpretarea lui Makkai Márton, care ne-a cucerit prin cantabilitatea și susținerea sonoră a execuției instrumentale.

În Concertul pentru vioară de Haciaturian (partea întâi), Gombocz Ágnes ne-a surprins plăcut prin siguranța tehnică, dar și prin redarea caracterului liric în temele de inspirație orientală ale lucrării.

O impresie deosebită, de maturitate, a lăsat-o pianista Anca Fărcaș Moldovan, prin sonoritatea solistică și maniera convingătoare, logică și muzicală în care a interpretat partea întâi a Concertului în sol minor de Saint-Saëns.

Clarinetistul Dragoș Tătar ne-a încântat prin căldura sunetului și frazarea bine susținută în Concertul în fa minor de Weber, partea întâi.

Seara s-a încheiat cu partea a treia a Concertului pentru vioară de Bruch în interpretarea Teodorei Todoran, o pagină strălucitoare din repertoriul violonistic, în care solista și-a demonstrat atât virtuozitatea, cât și puterea de a transmite emoție către public.

Urmărind prestația tinerilor artiști, trebuie să evidențiem efortul extraordinar pe care îl presupune performanța. Ani de studiu intens, de trudă, renunțări, o mare dorință de autodepășire, uneori lacrimi, dar și sentimentul de învingător atunci când se simt campioni, când au trecut obstacolele, cu satisfacții ce nu pot fi adesea cuprinse în cuvinte.

Și pentru că toate acestea au nevoie de susținere, devotament, tact pedagogic și simț psihologic, dar și o bună pregătire profesională, alături le-au stat profesorii lor! În această seară, desigur, împreună cu familiile elevilor, s-au bucurat de împlinirea comună profesorii Szönyi Zsuzsa, Szigeti István, dr. Valeriu Maior, Szigeti Emanuela, Călin Călugăru, Máthe Péter.

O contribuție substanțială la reușita concertului a avut-o dirijorul Remus Grama, un apropiat al elevilor, care an de an se alătură efortului comun în această frumoasă realizare.

Felicitări tuturor, soliștilor, profesorilor, orchestrei și dirijorului! Nenumărate succese vă dorim în continuare, dragi tineri valoroși!

Miercuri, 24 aprilie 2024, la concertele educative, în cadrul aceluiași proiect “Children's Week”, pe podiumul Filarmonicii au evoluat alți elevi de la Colegiul Național de Artă târgumureșean. Vom reveni asupra acestui eveniment...

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu