„Inactivii" îi depășesc numeric pe „activii" de pe piața muncii?

Distribuie pe:

… Ne spun analiștii economici. În 2050, România va mai avea doar 16 milioane de locuitori și 70% dintre aceștia, din cauza fenomenului obiectiv al îmbătrânirii populației, vor fi „inactivi" din punct de vedere al vârstei. Și nu vor mai exista bani de pensii, trebuind să ne îngrijim de-acum de problemă. Așadar, creșterea numărului de „inactivi" și scăderea numărului de „activi" sunt pe deplin certe. Dar nu doar în 2050, căci proporția „inactivi-activi" se manifestă și acum. Consecința? Se strâng mereu mai puțini bani pentru pensii.

De ce s-a ajuns aici? Întrucât pensionarii constituie cel mai mare bazin electoral. Drept care, în intervențiile publice ale politicienilor în problema pensiilor abundă minciunile. Întreaga clasă politică a votat o lege a pensiilor nefinanțabilă, apreciază specialiștii.

Pe de altă parte, cei din opoziție - acum la guvernare (la braț cu struțo-cămila UDMR) - spun că există bani (că n-au nicio grijă să facă rost de bani), iar cei de la putere - acum, ei, în opoziție! - insistă pe faptul că noile reglementări care practic reduc pensiile ar trebui acceptate, întrucât, vai! presiunea demografică va arunca în dezastru sistemul public de pensii.

Un lucru este cert. Specialiștii au calculat că nu poți finanța - cum s-a propus, cândva - punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut când din acesta se colectează drept contribuții pentru pensii doar ceva în jur de 30%. Decât doar dacă statul dă diferența. Or, statul nu are acești bani.

O altă întrebare: ce se va întâmpla oare în următorii 20 de ani, când „activii" de acum vor ieși la pensie?

Greu de spus, dar ușor de imaginat!

Lasă un comentariu