Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aş face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belşug: autorul „Luceafărului", „Mihai Eminescu, şi cel al „Baladei pentru vioară", „Ciprian Porumbescu".

Mihai Sadoveanu (1880-1961), scriitor, povestitor, academician, nuvelist, romancier şi om politic. Este unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a sec. al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe cinzeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice şi de aventuri, deşi autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea ţărănească din Moldova, despre natura României şi a scris, de asemenea, reportaje şi pagini memorialiste. Ca om politic a fost adept al naţionalismului şi umanismului, oscilând în perioada interbelică între forţele de stânga şi de dreapta. În perioada comunistă a fost numit preşedinte al Adunării Deputaţilor şi face parte din cei cinci membrii ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române. Prin multe din operele sale face propagandă în favoarea comunizării. A fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Academiei Române. A primit premiul Lenin pentru Pace în 1961. În anul 1928 devine Mare Maestru al Marii Loje Naţionale din România. Copiii săi, Profira şi Paul-Mihu, au devenit la rândul lor scriitori.

***

„Îngâmfarea (mândria) a fost întâiul păcat al omului; această substituire a omului în locul lui Dumnezeu a fost pricina căderii lui"

Maria Montessori (1870-1952), medic, pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înfiinţând peste tot în lume şcoli care aplicau metoda sa. A fost una din primele femei din Italia care au absolvit facultate a de medicină la Universitatea din Roma.

A devenit cunoscută în toată Europa şi în întreaga lume, generând zeci şi zeci de şcoli cu numele ei. A călătorit foarte mult, supervizând şcolile care-i purtau numele, scriind şi ţinând conferinţe.

***

„Dacă poţi să-L iubeşti pe Dumnezeu, nu vei mai avea nicio grijă".

Ma Ananda Moyi (1896-1982), Prezenţa sa, surâsul, sfaturile, felul ei de a fi făceau parte din învăţătura pe care o dăruia discipolilor săi. Tot timpul în preajma sa domnea o atmosferă miraculoasă de sublimă puritate. Dar să poţi ajunge lângă ea nu era o simplă conjunctură, ci chiar o Graţie Divină. Ea spunea că Dumnezeu este peste tot, că toul se naşte din El, şi că El există în tot ce ne înconjoară; totul este creaţia Sa. Dumnezeu ne oferă necondiţionat libertatea de a acţiona. „Dumnezeu există şi este mai mic decât tot ce poate fi mic, şi mai măreţ decât ce poate fi măreţ".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu