LUDUŞENI, LA MITINGUL AVIATIC DE LA CÂMPIA TURZII

Distribuie pe:

Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al aviatorilor români, a fost cinstit de Forţele Aeriene Române duminică, 19 iulie 2015, printr-o Zi a porţilor deschise şi un miting aviatic organizat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

Miile de turişti sosiţi din întreg cuprinsul României, unii chiar şi de dincolo de hotarele ei, au avut deplina libertate să cerceteze, să studieze, după pofta inimii, logistica militară a aeroportului (radare, piese de artilerie antiaeriană şi de luptă terestră, arme automate cu muniţia aferentă, lansatoare de rachete, instalaţii ultramoderne de supraveghere electronică a câmpului de luptă, echipamente militare individuale, mijloace auto pentru intervenţii în zonele de conflict militar, de salvare şi ajutorare a răniţilor, toate tipurile de aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, hangarele în care acestea sunt adăpostite), corturile Crucii Roşii, sălile de forţă, de relaxare şi odihnă, expoziţiile de aeromodele, drone, carte militară, jucării şi miniinstalaţii pentru jocurile copilăriei de-a soldaţii şi de-a războiul, însemne ale gradelor militare, caschete şi tricouri.

Mitingul a început uşor cu demonstraţii de zbor teleghidat al aeromodelelor şi dronelor, construite de membrii Aeroclubului Luncani, cu parapante ridicate în aer prin tractare cu cablu de la sol, cu paraşutişti purtători de drapele naţionale româneşti, cu grupul de 15 parapantişti, din Alba-Iulia, care au impresionat cu coborâri în picaj şi aterizare lină, cu zborurile demonstrative ale avioanelor de mici dimensiuni, în poziţii foarte riscante, cu ,,Şoimii'' de la Bacău, cu ale lor aeronave I.A.R 99, vopsite în culorile Tricolorului românesc.

Mitingul aviatic, la realizarea căruia au contribuit piloţi şi aeronave din structuri ale Forţelor Aeriene Române, ale Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Aeroclubului României, Iacării acrobaţi, Clubul Skyndive Transilvania şi operatori aerieni particulari a evoluat de la simple zboruri demonstrative şi acrobatice de senzaţie până la exerciţiul tactic complex de simulare a unei situaţii de luptă reală pentru eliberarea unui segment al spaţiului naţional aerian şi terestru, invadat de o armată inamică, de la romanticile plăceri vizuale şi auditive oferite de acrobaţii parapantişti şi paraşutişti, până la infernalele zgomote produse de avioanele MIG-21 LANCER, C130 HERCULES, C-27 SPARTAN, de elicopterele de luptă IAR-330 PUMA şi IAR-316 ALOUETTE, de uriaşele aeronave ale US AIR FORCE, toate dotate cu motoare de sute de cai putere şi aflate în zboruri de mare viteză, cu peste 400 km/oră şi capabile să tragă cu armamentul cel mai modern. Zgomotului de avioane i s-au adăugat exploziile din aer şi de la sol din timpul ,,războiului total'' dintre ,,ai noştri'' şi ,,invadatori'', lupte la care a luat parte şi Batalionul 610 de la Brigada 6 Operaţii Speciale ,,Mihai Viteazul'', din Târgu-Mureş. Războiul simulat s-a încheiat cu bine, cu nimicirea trupelor invadatoare.

Exploziile au încetat, turaţia motoarelor a fost redusă, elicopterele şi aeronavele victorioase s-au întors la bază, unde au fost primite cu aplauze frenetice. Rând pe rând, au aterizat şi Mig-urile 21 Lancer victorioase şi s-au aliniat, în semn de respect, în faţa primelor rânduri de spectatori. Motoarele au fost oprite. În aplauzele spectatorilor, piloţii au coborât din aeronave şi elicoptere. După o scurtă defilare, toţi piloţii şi copiloţii, toţi artileriştii şi infanteriştii care au participat la războiul simulat s-au grupat ca să primească felicitările ministrului Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, aplauzele spectatorilor şi să se fotografieze pentru albumele cu amintiri. Din înaltul cerului, întreaga scenă a continuat să fie supravegheată de aeronavele aflate în misiune de apărare a spaţiului aerian românesc.

Nu pot încheia reportajul înainte de a-i aminti pe pilotul căpitan comandor Andrei Cristian, fermecătorul moderator al mitingului aviatic de la Câmpia Turzii, care a fost şi ghid, şi talentat profesor, şi expert militar, şi reputat savant, şi filosof vizionar, şi poet, şi, mai presus de toate, purtător al unui vibrant mesaj patriotic, pe domnul Constantin Croitoru, fost şef al Forţelor Aeriene Române, sosit la Baza 71 Aeriană să se bucure de reuşita foştilor colegi, pe aviatorii rezervişti voluntari din grupul INVICTUS, aflaţi în misiunea filantropică de ajutorare a militarilor răniţi pe câmpul de luptă, dar care doresc să participe la Jocurile Paralimpice Invictus Orlando-SUA, 2016, organizate de Casa Regală Britanică, pe aviatorii americani din US AIR FORCE şi, nu în ultimul rând, pe primarul Luduşului, prof. Cristian Moldovan, prezent la miting, însoţit de numeroşi luduşeni.

                                                                                                                                

Lasă un comentariu