No comment - „Căldura globală" vine de la Polul Nord!

Distribuie pe:

Fiind frumos şi cald afară şi lumea relaxându-se pe la mare şi pe la munte, televiziunile şi-au luat sama, propunându-şi să ne ofere programe mai lejere, mai sprinţare, mai… normale.

Aşa se face că, într-o seară de sâmbătă, când Carul Mare se lăfăia pe bolta cerului şi greierii cântau în troscoţelul de pe potecă, de te credeai în „Sara pe deal", o „vedetă TV" a ţinut neapărat să ne informeze ce se va întâmpla cu lumea asta şi în ce direcţie se îndreaptă ea. De la bun început, s-a scuzat, anunţându-ne că emisiunea ne va induce teamă, dar „o teamă benefică, mobilizatoare", teama putând fi şi „malefică şi demobilizatoare", după caz.

Emisiunea a început cu un „filmuleţ" în care fostul vicepreşedinte american Al Gore se pronunţa asupra încălzirii globale, a pericolelor pe care le presupune şi a efectelor pe care le produce asupra populaţiei planetei. Dl Gore fiind cunoscut, de altfel, pentru preocupările sale în materie de încălzire globală şi schimbări de climă. Gurile rele spun chiar că, din cauza implicării în problemă, a numeroaselor călătorii şi vizite de lucru pe care le-a efectuat în scopuri climatice, a ajuns să şi divorţeze, după 40 de ani de convieţuire cu aceeaşi nevastă, sacrificându-şi căsnicia pe altarul reducerii emisiilor de carbon.

Revenind la minunata seară de sâmbătă, doamna moderatoare s-a întrecut pe sine (ca să nu mai vorbim de Al Gore, pe care l-a depăşit cu mult, cât e el de american şi de deţinător de premii Nobel şi Oscar): furtuni, revărsări de ape, cutremure, secetă, accidente, fenomene care de care mai ciudate şi mai îngrozitoare - totul a fost trecut în revistă, băgând groaza în bieţii telespectatori. Am aflat pentru a mia oară despre „tornada de la Făcăeni" (adică, dacă americanii au tornade, noi să fim mai proşti?) şi cum s-a produs ea şi cum poate că se va mai produce, cine ştie, nu numai la Făcăeni, ci şi în alte zone geografice ale ţării. Cei doi invitaţi - o meteoroloagă şi un seismolog - abia dacă au apucat să deschidă gura, glăsuind cu timiditate, că stai un pic, că nu-i chiar aşa, că poate o să fie un cutremur mare, dar poate n-o să fie, să nu ne repezim să tragem concluzii. Nu şi nu. Moderatoarea îi dădea înainte, chitită pe subiect: da, dar e posibil să se producă, totuşi, un mare cutremur, vijelii crunte, inundaţii, tunete, fulgere, stimaţi telespectatori, nu vă culcaţi pe-o ureche, frica păzeşte bostănăria, mai bine să vă fie teamă, benefic şi mobilizator, decât să vă treziţi cu blocul în cap. În timp ce dânsa pălăvrăgea cu spor, pe jumătate din ecran am vizionat imagini cu şosele însângerate, maşini făcute terci, case prăbuşite, feţe îngrozite, mormane de moloz, valuri uriaşe, ceruri spintecate de fulgere, oameni fugind care încotro.

A fost solicitată şi părerea poporului despre încălzirea globală. Cel mai convingător a fost un cioban: păi, da, e de rău cu fenomenele astea că ele, „când vine, vine şi pe om, şi pe oaie, şi pe cârlan". Toate se trag de la „căldura asta globală, care vine de la Polul Nord". Trecând, normal, prin Făcăeni, unde ia curba şi se face tornadă, din cauza curentului.

…A fost o emisiune extrem de educativă şi atât de mobilizatoare încât, imediat după ce s-a terminat, am purces să ne documentăm şi mai şi asupra subiectului, rămânând în starea aceea de teamă benefică şi mobilizatoare. Ei, bine, ce credeţi că am citit? Că un cercetător american a stabilit cum că, în curând, adică peste circa un miliard de ani, soarele va deveni atât de strălucitor încât mările şi oceanele se vor evapora, pământul se va chirci ca o meduză pe ţărm, scoarţa terestră va sfârâi ca o păpăraie uitată pe aragaz şi, cu toţii - om, oaie, cârlan - ne vom da obştescul sfârşit, toropiţi de căldura globală venită de la Polul Nord. Toate aceste grozăvii încep cu câteva milioane de ani înainte de evaporarea propriu-zisă, deci, e cazul să ne grijim de pe acum de colivă şi loc de veci, să ne apuce evaporarea în bună rânduială.

…Şi nu ne-ar fi de noi, care ne-am cam trăit traiul şi ne-am mâncat mălaiul, dar ne gândim la sacrificaţii aiştia din fruntea ţării: dacă nu mai apucă alegerile din anul 504000, când e prevăzută… implementarea catastrofei?!

P.S. Totuşi, lăsând gluma deoparte: cât de proşti ne cred unii, şi cui folosesc asemenea făcături televizate şi ce rol au ele, altul decât să crească rata audienţei, pe seama celor slabi de înger?!

Lasă un comentariu