Emisiune numismatică: 575 DE ANI DE CÂND IANCU DE HUNEDOARA A DEVENIT VOIEVOD AL TRANSILVANIEI

Distribuie pe:

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, luni, 4 aprilie 2016, o monedă din aur pentru colecţionare şi o monedă din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei.

Aversul monedei din aur redă Castelul Corvinilor, inscripţia „ROMANIA", valoarea nominală „100 LEI", stema României şi anul de emisiune „2016", iar reversul prezintă portretul lui Iancu de Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „IANCU DE HUNEDOARA" şi anii între care a fost voievod al Transilvaniei „1441 - 1456".

Aversul monedei din alamă redă Castelul Corvinilor, inscripţia „ROMANIA", valoarea nominală „50 BANI", stema României şi anul de emisiune „2016", reversul fiind comun ambelor monede.

Tirajul emisiunii este de 250 de monede din aur pentru colecţionare şi de 1.000.000 de monede din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ.

Preţul de vânzare pentru o monedă din aur (inclusiv broşura de prezentare, exclusiv TVA) este de 1.650 de lei, iar punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Monedele din alamă vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea, punerea lor în circulaţie realizându-se prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit - Trezoreria Statului.

Lasă un comentariu