Şevalet - RÉMÁN MELINDA, „INTERFERENŢE CROMATICE"

Distribuie pe:

În prefaţa şedinţei de Colegiu Prefectural Mureş, pe simezele galeriei de la Instituţia Prefectului, a fost vernisată expoziţia de pictură a artistei Reman Melinda, acum rezidentă în Reghin.

Reman Melinda s-a născut în ziua de 23 iulie 1961, în Cluj-Napoca. A absolvit Şcoala de Arte Plastice, clasele 5-8, sub îndrumarea prof. Macskassy.

Din clasa a noua a intrat la Liceul de Arte, unde a făcut şi doi ani de grafică, cu prof. Bardoczi Lajos. După terminarea liceului, s-a căsătorit cu un preot reformat. Şi, astfel, viaţa de artist s-a întrerupt. O perioadă îndelungată a lucrat lângă soţul său, în calitate de cântăreaţă la orgă. Şi acum cântă, la orgă, la Biserica Reformată din Breaza.

Dupa 33 ani de „abadon", a revenit în teritoriile artei plastice, integrându-se activităţilor Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, al cărei membru a devenit în 2012.

A participat la mai multe expoziţii colective şi a avut expoziţii personale în Târgu-Mureş, Aluniş, Reghin, la Casa DIO, la Apalina, la Biserica Reformată.

A participat la taberele de creaţie din Sângeorgiu de Mureş (2013-2015), Reghin (2015, 2016), Bistra Mureşului (2014, 2015) şi Târgu-Mureş, 2016.

Deşi şi-a reluat preocupările de artist plastic, de-abia în 2012 Reman Melinda a reuşit să recupereze măcar o parte din timpul în care a ţinut departe de sine pictura, deşi, mărturiseşte artista, a simţit tot timpul că duce cu sine povara plăcută a gândului unei posibile reîntâlniri cu arta plastică.

Şi prin expoziţia de la Prefectura Mureş, Reman Melinda demonstrează indiscutabilul său talent, capacităţile sale de a stăpâni limbajul artei plastice în armonii compoziţionale şi cromatice, în registre stilistice diverse, şi în arii tematice extreme, de la peisajul de natură la pictura abstractă.

Cu siguranţă, experienţa sa de organistă, apropierea de ritmurile muzicii interpretate la orgă şi-a pus amprenta pe arta sa plastică, punând în ecuaţie sintagma lui Verlaine „De la musique avant toute chose", cu „Ut pictura poesis".

 

Lasă un comentariu