PROFESIUNEA DE CREDINȚĂ A UNUI ARTIST

Distribuie pe:

Motto: „Nu putem face lucruri mari pe acest pământ. Putem face numai lucruri mici cu multă dragoste."

Sfânta (Maică) Tereza

Evenimentul cultural de la sala Unirea din Târgu-Mureș din 30 august a.c., l-a reprezentat vernisajul expoziției de pictură „UNIVERSUL ÎN MEMORIA TIMPULUI" a talentatei artiste ludușene, RODICA OLTEANU.

Expoziția, care merită să fie văzută, cuprinde 36 de lucrări, dintre care 25 lucrări în ulei și 11 lucrări de grafică. Ea este rodul muncii profesoarei Rodica Olteanu, un om care între 1979-1990 a lucrat ca scenograf în cadrul Studioului de Cinematografie București. Din această perioadă de numele ei se leagă crearea costumelor unor filme dintre care amintesc câteva: „1848,", „Sfârșitul nopții", „Munții în flăcări", „Vara sentimentală", „Pădureanca", „Aveam 18 ani" etc.

De asemenea, s-a remarcat prin contribuția pe care a avut-o la realizarea serialelor de televiziune: „Sighisoara-Dialoguri medievale" (7 episoade), „Lumini și umbre" (seriile I și II) - 27 de episoade.

Marea dragoste a Rodicăi Olteanu a fost și este arta plastică, în domeniul căreia excelează în portretistică de investigație psihologică, pe care o regăsim în lucrări precum: „Transfigurarea pe scenă", „Ostentație pe scenă", „Mefisto", „Nostalgia primăverii", „Meditație" etc.

Devenită Cetățean de Onoare al Ludușului, Rodica Olteanu s-a gândit să creeze o Galerie de portrete cu personalități ludușene ale secolului XX, galerie care cuprinde, deocamdată, 9 portrete care au fost donate Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu" din oraș.

O artistă complexă care stăpânește mai multe tehnici de lucru din domeniul artelor plastice, Rodica Olteanu a muncit și muncește, încă, foarte mult. Cu o

 energie debordantă se implică în organizarea expozițiilor personale și de grup, ajunse la peste 55, atât în țară cât și în străinătate (Franța, Israel,

Austria, Germania, Grecia) etc. Având un suflet generos, a donat unor instituții de cultură din țară și străinătate opere deosebit de apreciate.

Rodica Olteanu este un om sensibil, un om care se cere descoperit prin creațiile sale, un om frumos la chip și la suflet, un om care din preaplinul sufletului său se străduiește să împartă cu cei care îi trec pragul sălilor de expoziții. Cromatica pe care o folosește este una tonică, vie, luminoasă, una care te încarcă de energie pozitivă și îți deschide perspective spre un univers care îți stârnește curiozitatea și imaginația.

Întreaga chintesență a operei sale o exprimă în ceea ce reprezintă profesiunea ei de credință: „Aș vrea să le vorbesc oamenilor despre viață, despre cer și pământ, despre speranța nemărturisită. Aș vrea să le vorbesc oamenilor despre artă. Cuvintele au culoare, ele pictează. Culorile vorbesc tuturor... Știți câtă culoare naște viața când oamenii trăiesc pentru iubire și câtă viață prinde culoarea când e zămislită din iubire? Aș vrea să le vorbesc oamenilor despre clipă, despre nemurire, despre toate acestea într-un singur cuvânt: culoare ce se caută a fi rostită!"

Câtă sensibilitate și cât adevăr care mă duc cu gândul la Lucretius și vorbele sale: „Omul dispare, opera rămâne!". Cu siguranță, multe dintre operele Rodicăi Olteanu vor rămâne și vor încânta privirile celor care iubesc frumosul. Îți mulțumesc, Rodica Olteanu, pentru că ne încânți privirea și sufletul prin creația ta, îți mulțumesc că în drumurile tale prin țări străine, la numeroase expoziții și tabere de creație, nu uiți să spui că ești o româncă care provine dintr-un frumos orășel de pe Câmpie, Luduș. Te felicit, îți doresc sănătate și împliniri sufletești pe măsura harului pe care Dumnezeu ți l-a dat!

Lasă un comentariu