Anul trecut, industria şi agricultura au salvat economia… Aşa o fi, oare, şi în 2016?

Distribuie pe:

Potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), economia românească a crescut cu 3,5% anul trecut, comparativ cu 2014. O contribuţie importantă la creşterea economiei a avut-o industria, cu 2,3% şi agricultura, cu 1,1%. Astfel, ponderea industriei la formarea PIB a fost de 30%, iar agricultura a contribuit cu 5,6%.

Conform sursei citate, în ultimul trimestru din 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 5,2% pe serie brută şi cu 5,1% pe serie ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Această creştere este cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Comparativ, în ultimul trimestru al anului trecut, UE a înregistrat o creştere economică anuală de 1,1%, iar zona euro un avans de 0,5%.

În România, pe lângă industrie şi agricultură, contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut sectorul informaţiilor şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport. În schimb, contribuţii negative la formarea PIB au avut construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea, hotelurile şi restaurantele şi intermedierile financiare şi asigurările.

 

Lasă un comentariu