CEA MAI GRANDIOASĂ MANIFESTARE DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Manifestările, organizate cu prilejul Zilei Naționale a României și aniversarea a 98 de ani de la Marea Unire, de către Garnizoana Târgu-Mureș, cu sprijinul Instituției Prefectului - Județul Mureș și al Primăriei Târgu-Mureș, au debutat joi, 1 Decembrie, la Monumentul Latinității (Lupa Capitolina), din Piața Victoriei, ora 12, cu un ceremonial militar-religios, urmat de alocuțiuni despre Marea Unire de la 1918. Peste 10.000 de mureșeni, beneficiind de timpul frumos de afară, cu steaguri tricolore, oficialități locale, veterani de război, parlamentari de Mureș, primari, consilieri județeni și locali, directori de instituții descentralizate, elevi și studenți, au participat la ceremonia dedicată cinstirii memoriei eroilor neamului românesc, care prin jertfa lor au devenit adevărați făptuitori ai unității naționale.

Prefectul județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga și comandantul garnizoanei Târgu-Mureș, domnul general de brigadă Mircea-Dan Șuta, au trecut în revistă garda de onoare. Momentul emoționant a fost intonarea Imnului Național al României de cei prezenți, împreună cu militarii gărzii de onoare.

Actorul-regizor Liviu Pancu, a încântat asistența din Piața Victoriei din Târgu-Mureș, prin recitarea unei poezii patriotice, adecvată evenimentului sărbătorit. Privirile participanților la manifestări s-au îndreptat spre cer, când Pop Gabriel, parașutist sportiv, de profesie cadru military în cadrul Brigăzii 6 operații speciale „Mihai Viteazul" din Târgu-Mureș, a coborât Drapelul Național al României în aplauzele tuturor.

Un sobor de preoți a oficiat serviciul religios, după care elevul Alexandru Băilă, din clasa a XII-a la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" a marcat prin cuvântul său semnificația Zilei Naționale a României.

,,Visul tuturor românilor a devenit realitate la 1 Decembrie 1918, când s-a hotărât unirea cu România a Transilvaniei și Banatului... ea a fost opera istorică a întregii națiuni române, izvorâtă din conștiința unității de neam și călăuzită cu inteligență politică remarcabilă de reprezentanții ei, spre țelul statului național unitar român."

Mesajul prim-ministrului României, Dacian Cioloș, transmis cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale, a fost prezentat de Prefectul județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga.

Pentru cinstirea memoriei eroilor neamului românesc, care prin jertfa lor au devenit adevărați făptuitori ai unității naționale, a fost depusă o coroană de flori la statuia ,,Lupa Capitolina".

Participanții au avut bucuria să urmărească o paradă cu tehnica militară specifică diferitelor specializări. Pe acordurile cântecului patriotic ,,Treceți batalioane române Carpații", a avut loc defilarea gărzii de onoare, a echipajelor și a tehnicii militare și de intervenție aparținând structurilor locale din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

În fruntea gărzii de onoare s-a aflat comandantul B 640 sprijin logistic, colonelul Cristian Boangăr, urmat de drapelul de luptă al Brigăzii 6 operații speciale ,,Mihai Viteazul" și garda drapelului.

Au urmat apoi trei plutoane de defilare din cadrul unităților militare ale Garnizoanei Târgu-Mureș; primul pluton, format din militari aparținând Batalionului 610 operații speciale VULTURII, iar celelalte două plutoane aparținând Batalionului 640 sprijin logistic HOREA, CLOȘCA ȘI CRISAN. Plutonul de luptători din cadrul serviciului pentru acțiuni speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost urmat de plutonul de defilare al Inspectoratului de Jandarmi județean ,,Colonel Sabin Motora" Mureș și personalul Grupării de Jandarmi Mobile.

Defilarea efectivelor a fost încheiată de cele 2 plutoane aparținând Inspecoratului pentru Situații de Urgență ,,HOREA" al județului Mureș, al doilea pluton fiind format din voluntari pompieri, salvatori specializați pentru intervenții la incendii, accidente rutiere, calamități naturale. Plutonul de 18 voluntari face parte din programul „Salvatori din pasiune, voluntari cu suflet mare".

În continuarea paradei militare participanții au avut plăcuta ocazie să urmărească tehnica din dotarea structurilor locale ale sistemului național de apărare și ordine publică și siguranță națională.

De departe, onorul elicopterului din Dotarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pilotat de Radu Lespede, a emoționat publicul, care a aplaudat privind spre înaltul cerului.

Cerul a fost survolat, spre deliciul publicului, și de un avion cu drapelul României, pe tot parcursul paradei militare.

Parada portului popular, cu participarea formațiilor din localitățile Batoș, Ceuașu de Câmpie, Gornești, Hodac, Ibănești. Iclănzel, Lunca Bradului, Râciu, Sărmașu, precum și a celor de la ,,Liga Tinerilor Ortodocși Români" filiala Târgu-Mureș și Ansamblul Artistic ,,Mureșul" - Ansamblul de tineret, a încheiat ceremonialul din Piața Victoriei, din Târgu-Mureș.

Ca în fiecare an, târgumureșenii au fost răsfățați de 1 Decembrie decătre Primăria municipiului cu spectacolul intitulat ,,Inimi de români", începând cu ora 18,30, ocazie cu care i-au putut asculta și aplauda pe Mihaela și Ciprian Istrate, Marius Ciprian Pop și Ionuț Fulea, precum și formația Voltaj.

Focul de artificii, de la ora 20, a minunat miile de participanți la Ziua Națională a României, sărbătorită la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu