Dorina Oprea, solistă de muzică populară la Ansamblul Artistic Profesionist Mureşul

Distribuie pe:

Am întâlnit-o cu prilejul unui spectacol educativ matinal, pentru copii. Este de 38 de ani solistă vocală profesionistă, nu doar la acest prestigios Ansamblu, ci şi la Orchestra Populară Profesionistă Ţarina din Alba-Iulia şi de 18 ani profesor de canto popular la Şcoala de Arte din oraş.

A urmat Academia de Muzică din Cluj-Napoca, specializarea Pedagogie Muzicală, Liceul de Muzică din Bucureşti, fostul Dinu Lipatti, specializarea oboi şi canto popular, şcoala generală Dumbrava.

Are un repertoriu personal, care cuprinde în jur de 150 de cântece populare, colinde şi cântece religioase. A înregistrat la Radio Bucureşti şi Cluj, are premii, participări şi diplome de excelenţă la Gala Muzicii Populare Româneşti la diverse televiziuni, iar la aniversarea celor 60 de ani a Ansamblului Mureşul a fost recompensată cu diploma de merit pentru păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional şi pentru valorificarea scenică a acestuia.

Are titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Vătava, spune ea, ca apreciere şi recunoaştere din partea oamenilor din rândul cărora a plecat. Din turneele peste hotare, în cei peste 38 de ani de scenă, a dus cântecul şi portul popular românesc în Irlanda, Polonia, Ucraina, Belgia, Olanda, Franţa, Egipt, Danemarca, Republica Moldova, Germania, Ungaria, Turcia, Italia, Austria. A participat la peste 10.000 de spectacole în ţară şi străinătate. Este solistă la Ansamblu de aproape 30 de ani, a mai colaborat cu Ansamblul Profesionist Rapsodia Română, Doina al Armatei etc, a lansat LP-uri şi casete audio. Nenumăratele premii le-a primit pentru profesionalism, calităţi vocale şi interpretative, promovarea folclorului, creaţie folclorică, performanţe, dragostea faţă de semeni.

Printre spectacolele remarcabile de la Ansamblu, a fost şi Most Mulik, un spectacol de dansuri şi cânt, care ne-a răsfăţat de Ziua Îndrăgostiţilor, nefiind nevoie de nicio traducere, întrucât muzica şi ritmul vorbesc de la sine, dar a fost de reţinut şi cântecul în româneşte, ar fi frumos să se repete salutul în limba ţării în care trăim şi la alte evenimente chiar în limba maghiară. De exemplu, lansarea Sovidek (Drumul sării) când s-ar fi putut face traducere în româneşte cel puţin la filmele documentare foarte bune despre folclorul din acea zonă.

Educative au fost cele două spectacole pentru copii din matinee, ca şi concertul Riff, care mie mi-a amintit de alţi…veterani ai rockului, formaţia Phoenix, după care am umblat prin toată ţara şi eu în tinereţe. Despre spectacolele pentru copii, reţin din informaţiile trimise de consiliera Adelina Moldovan, gândurile bibliotecarei Florina Anghel şi directoarei Şcolii Gimnaziale Serafim Duicu, Irina Vidrăsan, că tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului.

Au răspuns învăţătorii, consilierii educativi şi elevii, cu mare entuziasm, invitaţiei Ansamblului Mureşul, care au luat contact cu o parte din bogăţia culturii româneşti. Artiştii Ansamblului au dăruit spectacole pline de culoarea mirifică a satelor româneşti!

Deocamdată atât merită reţinut, vom vedea pe parcurs ce ne mai oferă Ansamblul. Consiliul Judeţean care îl coordonează merită acum laude şi pentru alte manifestări culturale, cum a fost concertul Analiei Selis de la Filarmonică, un adevărat mărţişor muzical! Şi ea e o adevărată Doamnă a muzicii, asupra personalităţii căreia voi reveni, aşa cum am promis.

Lasă un comentariu