LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

De la o săptămână la alta, temele puse în discuţie la ,,Casa Iancului" sunt din ce în ce mai aşteptate de cei prezenţi în acest loc aflător sub duhul ocrotitor al Avrămuţului nostru cel nemurit. Aşa se face că miercuri, 26.04.2017, domnul prof. MIHAI MONORANU, în comunicarea domniei sale a evocat Societatea ,,Transilvania", de la înfiinţarea căreia au trecut 150 de ani.

Într-un discurs de înaltă ţinută, bine documentat, atrăgător, a trecut în revistă istoricul şi necesitatea înfiinţării la Bucureşti a acestei societăţi, scopul şi acţiunile desfăşurate de membrii ei, activităţile de mecenat prin care s-au putut susţine financiar prin burse şi stipendii tinerii români merituoşi din toate provinciile româneşti, inclusiv la facultăţi din străinătate de mare prestigiu, ei devenind mai apoi intelectualii şi personalităţile de care va avea nevoie societatea românească în preajma şi după anul 1848.

Foarte interesantă a fost partea discursului referitoare la perioada în care Al. Papiu Ilarian a fost preşedintele acestei societăţi, cum anume a influenţat personalitatea lui activitatea ei, intrigile şi duşmanii, din rândul românilor care, ca şi astăzi, l-au înlăturat, în final, de la conducerea societăţii pe marele om de cultură şi patriot ardelean.

În a doua parte a activităţii, completând galeria iluştrilor reprezentanţi ai intelectualilor români care au influenţat istoria poporului nostru, domnul prof. univ. VASILE DOBRESCU ne-a vorbit despre Mihail Kogălniceanu. Cu siguranţă că personalitatea sa atât de întinsă ar fi necesitat câteva conferinţe, motiv pentru care domnul profesor ne-a prezentat mai mult evoluţia acestuia ca intelectual şi politician până în timpul domniei lui Al. Ioan Cuza. Foarte interesante precizările şi datele pe care le-am aflat din discursul domniei sale.

Clipa de poezie a fost susţinută de poeţii: MIRCEA DORIN ISTRATE, DORIAN MARCOCI şi tânărul SILVIU RAŢIU. Ca întotdeauna tema a antrenat la discuţii mai mulţi participanţi la această activitate săptămânală de la ,,Casa Iancului"

 

Lasă un comentariu