Conferinţă naţională de matematică, la Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin

Distribuie pe:

Sâmbătă, 6 mai 2017, la Liceul Tehnologic „Petru Maior" din Reghin, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ ale judeţului Mureş şi nu numai, s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Naţionale Didactica Matematicii, ediţia a XXXIII-a. Acest eveniment de mare anvergură a fost organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică şi Informatică, Inspectoratul Şcolar al judeţului Mureş, Societatea de Ştiinţe Matematice, filialele Cluj şi Mureş, Liceul Tehnologic „Petru Maior" Reghin şi a beneficiat de sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Reghin. Menţionăm faptul că această mare conferinţă şi-a desfăşurat lucrările la aceeaşi unitate de învăţământ din Reghin şi în anul 2012.

Lucrările conferinţei de sâmbătă, 6 mai 2017, de la Reghin au debutat la ora 10,00. Pentru început au fost susţinute mai multe alocuţiuni de către: prof. Claudiu BÎNDILĂ (directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior" Reghin) Cuvânt de bun venit la Liceul Tehnologic „Petru Maior" Reghin; prof. univ. emerit dr. Dorel I. DUCA (preşedintele Comitetului de organizare): Cuvânt de deschidere a Conferinţei Naţionale Didactica Matematicii; Mark Endre DEZSO (viceprimarul municipiului Reghin) Cuvânt de bun venit în municipiul Reghin; prof. univ. dr. Marcel ŞERBAN (prodecanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca) Cuvânt de salut din partea Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca; prof. Ioan MACARIE (inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş) Cuvânt de salut din partea ISJ Mureş; prof. univ. dr. Doru ŞTEFĂNESCU (prim-vicepreşedintele SSMR - Societatea de Ştiinţe Matematice din România) Cuvânt de salut din partea SSMR; prof. Gheorghe DĂRĂBAN (directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Petru Maior" Reghin) Cuvânt de bun venit din partea organizatorilor.

În plenul lucrărilor conferinţei prof. univ. dr. Doru Ştefănescu de la Universitatea din Bucureşti a susţinut expunerea intitulată Calculul simbolic şi numeric în şcoală, care s-a dovedit a fi extrem de interesantă pentru toţi cei prezenţi. Apoi, lucrările conferinţei s-au desfăşurat pe secţiuni: Algebră, Analiză, Geometrie, Metodică, Informatică şi astronomie. La Conferinţa Naţională Didactica Matematicii de la Reghin au luat parte un număr mare de dascăli din toată ţara.

După fascinaţia calculelor matematice, rezultată din expunerile de înaltă ţinută academică, în dorinţa de a îmbina armonios frumuseţea ştiinţelor exacte cu arta literaturii, muzicii şi dansului, cei prezenţi au fost transpuşi în aria magică a sublimului spectacol creat de elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Maior" din Reghin şi de la alte unităţi de învăţământ reghinene, momentul cultural fiind coordonat de doamna Monica Molnar. Programul artistic oferit celor prezenţi la conferinţă a cuprins: dans standard şi latino - Fărcaş Cezara şi Botoş Mircea de la Clubul „Dansul viorilor"; dans contemporan cu influenţe de echilibristică - Anamaria Tomolea şi Cristian Tomşa; microrecital muzical - Ariana Toncean, Adriana Dunca, Andrei Chiorean, Andrei Ciurba; recitare poetică - Ciprian Buta.

Putem spune că pentru o zi Reghinul a fost capitala matematicii româneşti. Conferinţa ce a avut loc în „oraşul lui Petru Maior" a fost o reuşită deplină, fiind totodată un eveniment ştiinţific de înaltă ţinută academică. Dorim să aducem un sincer cuvânt de felicitare tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment cultural şi celor care au sprijinit această manifestare de elită.

Se cuvine să apreciem faptul că Liceul Tehnologic „Petru Maior" din Reghin a organizat şi găzduit încă odată această conferinţă legată de disciplina matematică. Trebuie felicitată conducerea acestui liceu - director prof. Claudiu Bândilă, director adjunct prof. Gheorghe Dărăban, director adjunct prof. Şimon Magda, precum şi toate cadrele didactice care şi-au adus din plin aportul la reuşita acestui eveniment de mare anvergură.

Lasă un comentariu