Medici de familie mureșeni prezenți la protestele de la București

Distribuie pe:

Peste 20 de medici de familie din Târgu-Mureș au fost prezenți ieri, la București, pentru a participa la protestul organizat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate", formată din mai multe ONG-uri ale medicilor și pacienților, după ce, în urmă cu două săptămâni, reprezentanții Coaliției au depus memorii și au pichetat sediile prefecturilor din țară.

„(…)Vom face o presiune generală, națională, dacă trebuie, pentru că fără sănătate nu există nimic. Medicina de familie este baza piramidei și ea rezolvă 70% din consultațiile medicale. MF trebuie să însemne medicină de familie, și nu medicina falimentului", a declarat dr. Remus Șipoș, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, citat de radiomures.ro

Reamintim că, potrivit memoriului înaintat factorilor de decizie, medicii de familie solicită debirocratizarea sistemului, înlăturarea restricțiilor privind eliberarea de rețete pentru pacienții cu boli cronice, încât aceștia să nu mai fie nevoiți să alerge de la un medic specialist la altul etc.

„Membrii coaliției noastre cer crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale. Dorim crearea mediului propice unei relații funcționale medic - familie - comunitate (…) și cerem recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților", detaliază reprezentanții Coaliției „Solidari pentru Sănătate".

În România există, la ora actuală, 11.000 de medici de familie și aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie. 

Lasă un comentariu