AJUTORUL DE DECES A CRESCUT LA 4.162 LEI

Distribuie pe:

Potrivit Legii nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, valoarea ajutorului de deces s-a majorat cu peste 1.000 de lei, de la 3.131 lei la 4.162 lei.

Reamintim că ajutorul de deces este un drept bănesc ce se acordă în cazul morții unui asigurat (salariat), a unui pensionar sau a unui membru de familie al acestora (caz în care se oferă jumătate din valoarea ajutorului, respectiv 2.081 de lei).

Începând cu anul 2018, odată cu transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat, ajutorul de deces nu mai este acordat salariaților de către angajator, ca până acum, ci direct de către casele de pensii, la fel ca și în cazul pensionarilor.

Casa Națională de Pensii Publice precizează că ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dar numai dacă nu există o altă solicitare din partea celorlalte persoane îndreptățite.

În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului (salariatului) sau pensionarului, ajutorul li se plătește acestora, membri ai familiei fiind considerați soțul sau soția, copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei și părinții sau bunicii oricăruia dintre soți. În lista membrilor de familie sunt incluși și copiii aflați în întreținere, indiferent de vârsta acestora, dacă aceștia nu sunt apți de muncă din cauza unor probleme de sănătate intervenite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani (dacă sunt incluși într-o formă de învățământ).

La solicitarea ajutorului de deces, sunt necesare următoarele acte: cerere pentru acordarea ajutorului; certificat de deces (original și copie); act de identitate al solicitantului (original și copie); acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverința care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată (original).

 

Lasă un comentariu