După doi ani de grele încercări - Calvarul maghiarilor din Târgu-Mureș se apropie de sfârșit

Distribuie pe:

„Decizia de miercuri este o veste bună pentru comunitatea maghiară, un rezultat concret al acordului de colaborare parlamentară cu partidele coaliției guvernamentale", se arată într-un comunicat de presă al UDMR, dat publicității după votul final din Senat privind înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

„UDMR a ales cea mai bună soluție pentru rezolvarea situației, deoarece această procedură nu poate fi contestată în instanță, iar instituția poate fi desființată doar de Parlament, forul care a aprobat această lege", se precizează în documentul citat.

Totodată, liderul UDMR, Kelemen Hunor, le mulțumește senatorilor coaliției guvernamentale și celor din USR pentru susținere și își exprimă încrederea că președintele Iohannis nu va retrimite legea în Parlament, ci o va promulga cât mai curând, astfel încât liceul să poată fi înființat și să funcționeze cu personalitate juridică, începând cu anul școlar 2018-2019.

Votul din Senat este văzut ca un mare succes al UDMR, obiectivul principal al Uniunii, în sesiunea parlamentară din primăvară, constituindu-l tocmai înființarea prin lege a Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu-Mureș: „Am reușit să obținem dezbaterea legii în Senat, prin procedură de urgență, și ne bucurăm că astăzi, la câteva zile după începerea sesiunii, legea a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională. Aceasta înseamnă că, dacă legea noastră va fi promulgată de șeful statului, calvarul funcționării școlii romano-catolice, al elevilor, al părinților și al comunității maghiare din Târgu-Mureș se termină după aproape doi ani: școala va fi legal înființată", a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după votul din plen. Potrivit acestuia, liceul nu mai reprezenta doar cauza maghiarilor din Târgu-Mureș, ci și una a maghiarilor din Transilvania. Mai mult, a explicat, la rândul său, senatorul Novak Csaba Zoltan, „UDMR a reușit să soluționeze cea mai importantă problemă a educației în limba maternă din România, din ultima perioadă", Uniunea fiind nevoită să recurgă la găsirea unei soluții la nivelul Legislativului „întrucât Primăria municipiului Târgu-Mureș nu  și-a exercitat puterea de a rezolva, la nivel local, situația școlii (…) La baza acestui proiect de lege stau Constituția României, care garantează dreptul la educație în limba maternă, prevederile legii Educației și Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, care consacră dreptul acestora de a înființa instituții de învățământ confesionale", a explicat Novak. (sursa - udmr.ro).

Liderii Uniunii își exprimă speranța că și senatorii PNL și PMP (care au votat împotriva adoptării legii) „vor recunoaște în curând că înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic este o solicitare legitimă a comunității maghiare, care nu trebuie împinsă într-un plan politic". (sursa foto: udmr.ro)

Lasă un comentariu