ÎN ANUL CENTENAR AL MARII UNIRI În sfârșit, ne aducem aminte și de diaspora

Distribuie pe:

Zilele trecute, între Ministerul Românilor de pretutindeni și Academia Română, a fost semnat un protocol de colaborare în care se stipulează că în această vară se vor desfășura întâlniri, cursuri între elita românească ce trăiește în diasporă, dar se va edita și o enciclopedie a românilor de pretutindeni.

Așadar, școli de vară și cursuri între elita românească și membri ai Academiei Române, iar protocolul vizează tot poporul român care trăiește în diaspora. Ministerul pentru Românii de pretutindeni,

Natalia Intotero și Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au vorbit despre faptul că elita românească din afara granițelor trebuie să simtă că țara o sprijină. Această enciclopedie va cuprinde 100 de personalități dintre românii din diaspora pe care Ministerul Românilor de pretutindeni încearcă să îi evidențieze în acest an. De fapt, au și fost aleși cei mai mari români din aceste comunități. Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, s-a referit la profesori și la învățăceii lor care nu vor să uite limba română și simt că vin de acasă, arătându-se interesul pentru ei.

„Săptămâna viitoare începe școala de vară a Academiei Române realizată cu sprijinul Ministerului pentru Românii de pretutindeni și care vor veni din Republica Moldova, alții vor veni de la Cernăuți, alții vin din Maramureșul de Nord, satele precum Slatina, Apșele, din Voivodina și vor veni și din Timoc. Ei vor participa la cursuri de istorie și de limbă românească. Timp de o săptămână, membrii Academiei Române le vor ține lecții, vor vizita locuri istorice, pe cel de lângă Cluj care este ctitoria lui Ștefan cel Mare, despre care lumea știe mai puține, pe vremea când domnul mare și sfânt patrona Moldova, patrona și pe românii din Transilvania. Politica de sprijin a diasporei este una cu valoare istorică".

Lasă un comentariu