De la 1 septembrie, ADIO BECURI CU FILAMENT INCANDESCENT!

Distribuie pe:

La 1 septembrie 2018, în România, a intrat în vigoare directiva Comisiei Europene de promovare a eficienței energetice, prin care s-a decis ca becurile clasice cu halogen (cu filament incandescent) să fie înlocuite cu becurile LED, care sunt mult mai eficiente economic.

În consecință, de la 1 septembrie, comercianții vor mai avea voie să vândă becuri clasice doar cât să epuizeze stocurile, scopul acestei măsuri fiind ca, în final, consumatorii să apeleze la tehnologia LED, care duce la o reducere substanțială a consumului de energie.

Potrivit unor studii ale Comisiei Europene, măsurile de creștere a eficienței energetice, inclusiv prin înlocuirea tuturor surselor de iluminat clasice cu unele bazate pe tehnologie LED, duc la o reducere a consumului de până la 93 TWh (terawatt-oră) pe an până în 2020. Această cifră este echivalentă cu consumul anual de energie electrică a unei țări de mărimea Portugaliei.

Avantajul esențial al becurilor LED este eficiența energetică mult superioară față de becurile incandescente, consumul de energie fiind de circa 10 -15 ori mai mic decât cel al unui bec clasic. De asemenea, becurile LED produc o lumină mult mai puternică și mai apropiată de conceptul de lumină albă, cunoscută, mai bine, drept lumina zilei.

Durata de viață a becurilor LED este și ea superioară (până la 50.000 de ore), de peste 50 de ori mai mult față de cele incandescente. Becurile LED sunt și mai rezistente la șocuri și vibrații, pentru că nu au filament precum cele incandescente.

Singurul dezavantaj al becurilor LED pare să fie prețul mult mai mare decât al celor clasice, însă, în timp, prin economisirea energiei, costurile se amortizează.

Lasă un comentariu