ADMINISTRAȚIE CU… LANȚURI ȘI LACĂT

Distribuie pe:

Consiliul Local Sânmărtin (județul Harghita) a adoptat, în 23 mai, o hotărâre prin care accesul în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este interzis, timp de 30 de zile, cu excepția acțiunilor de întreținere. Cu aducerea la îndeplinire a deciziei este însărcinat primarul comunei Sâmnărtin, Gergely Andras. În motivarea hotărârii (transmisă Prefecturii Harghita și Inspectoratului Județean de Poliție) se invocă faptul că, din punct de vedere administrativ, amplasamentul aparține domeniului public al comunei Sânmărtin. Poarta cimitirului a fost încuiată cu lacăt și prevăzută cu un lanț.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, „Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului, acesta trebuie închis", menționând că, pentru clarificarea situației se depun eforturi zilnice, la nivel local și județean.

Între timp, Asociația pentru Civilizația Ortodoxă ASCIOR s-a adresat primarului din Dărmănești (cel care s-a ocupat de amenajarea parcelei eroilor români din cimitir), solicitându-i să facă toate demersurile pentru a organiza, în condiții corespunzătoare, inaugurarea cu ceremonial militar a solei soldaților români.

Marți, 28 mai, consilierii locali maghiari ai municipiului Sfântu Gheorghe au organizat o ședință informală în cimitir, ocazie cu care primarul Antal Árpád a informat că, în sensul hotărârii Consiliului Regional al Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc, în fiecare zi vor merge la cimitirul militar, membri ai câte unui for local din Secuime. Antal a mai precizat că la ședința simbolică nu au fost invitați colegii români din Consiliul Local, deoarece „chestiunea este una maghiară".

Primarul Árpád Antal crede că este important ca în jurul cimitirului să fie zilnic maghiari, care, și prin prezența lor, să semnaleze că se așteaptă de la autoritățile române soluționarea problemei, notează MTI.

Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a atacat, miercuri, în instanță, Hotărârea CL Sânmărtin, pe care o consideră nelegală și neconstituțională: „Împreună cu colegii mei juriști din Instituția Prefectului am analizat acest act; el contravine dispozițiilor legale, în sensul că încalcă articolul 25 din Constituția României și Convenția de aderare a României la UE, mai mult decât atât, actul administrativ are câteva inadvertențe în ceea ce privește Legea 24 din 2000, privind tehnica legislativă. Am depus la instanța de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Harghita o acțiune de anulare a acestui act administrativ, care este ilegal. Sigur că, orice act administrativ atacat în instanță este suspendat de drept. Fiind suspendat de drept, nu știu cine vrea să mai pună vreun lanț pe vreo poartă. Dacă este pus, deja discutăm de a intra sub incidența altor legi și a organelor de cercetare", a declarat prefectul Harghitei, potrivit agerpres.ro.

Reamintim că scandalul legat de cimitirul din Valea Uzului a constituit cauza „divorțului" dintre UDMR și coaliția de la guvernare.

Foto: Borboly Csaba - facebook

 

Lasă un comentariu