SITUAȚIA DE LA VALEA UZULUI: CONTINUĂ SCANDALUL DIPLOMATIC

Distribuie pe:

Ambasadorul României a refuzat “convocarea” la data stabilită de oficialii unguri

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat, vineri, la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, însă “a refuzat dialogul într-un mod fără precedent în diplomație”, a declarat Magyar Levente, secretar de stat din MAE, responsabil de relația cu Parlamentul, notează MTI.

Secretarul de stat a subliniat că, după ce, joi seara, extremiștii români au devastat cimitirul militar maghiar și a avut loc o provocare anti-maghiară, guvernului României i s-a transmis o notă de protest, iar în cursul nopții de joi, ambasadorul României a fost convocat la minister, însă a refuzat acest lucru, “lăsând la o parte orice fel de curtoazie sau prietenie”.

Oficialul ungur a precizat că, pentru ca maghiarii transilvăneni să prospere în locul lor natal, Ungaria a făcut, în ultima vreme, compromisuri serioase în vederea păstrării unor relații corecte cu România, or, după “cazul rușinos” de la Valea Uzului, aceste relații sunt puse sub semnul întrebării.

Forțele de ordine din România au privit pasive la profanarea mormintelor, la modul în care atacatorii români ațâțați au lovit în protestatarii maghiari pașnici, deocamdată știindu-se de existența a trei sau patru etnici maghiari răniți ușor, a declarat Magyar, subliniind că Ungaria așteaptă din partea României o explicație credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente. Președintele Ungariei, Janos Ader, a declarat, la rândul său, că a fost “profund ilegal și imoral” ceea ce s-a petrecut la Valea Uzului.

Însemnele României - profanate la ambasada din Budapesta

MAE român solicită părții ungare să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor alimentate și cere autorităților ungare să demareze o anchetă cu privire la vinovații pentru profanarea însemnelor României de la ambasada din Budapesta, sub ochii polițiștilor unguri.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare (…) să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar - prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române - și prin prezentarea distorsionată a situației și a evenimentelor de la data de 6 iunie”.

MAE amintește că autoritățile au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că în timpul evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și jandarmi, contrar unor declarații publice și a unor incitări transmise pe rețelele de socializare.

Ministerul informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală omologilor din Executivul ungar, prin care își exprimă “protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestații neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe și antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate și Partidul Mi Hazank”, arătând că este revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României, cu însemne revizioniste și revanșarde, s-a făcut în prezența echipajelor poliției ungare, a căror responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. MAE își exprimă, de asemenea, “consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme, în acest sens, ale Statului Român (…). Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta, la MAECE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie”.

Ministerul Apărării solicită, oficial, preluarea Cimitirului eroilor

“MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari unguri, români, germani, ruși, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Gabriel Leș, citat de Mediafax.

Procesul de preluare a acestui obiectiv presupune consultarea tuturor părților implicate: “Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecărei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative din acest cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român, încheiate în acest domeniu, cu țările care au eroi care odihnesc în cimitir,”, a mai subliniat Gabriel Leș.

 

Lasă un comentariu