ÎN ACEASTĂ NOAPTE, VINE PLOAIA DE METEORIȚI!

Distribuie pe:

Începând cu această seară (12 spre 13 august 2019), de la ora 22, continuând intens și în noaptea de 13 spre 14 august, avem ocazia să admirăm perseidele, cunoscute ca o ploaie de meteori, asociată cu cometa periodică Swift Tuttle, observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle, pe data de 16 și 19 iulie 1962.

Potrivit Observatorului Astronomic Român, cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992, de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în anul 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swit Tuttle.

Ploaia de meteori (perseidele) este cauzată de fluxuri de corpuri cosmice, denumite și meteoroizi, care intră în atmosfera Pământului la viteze foarte mari, pe traiectorii paralele. Meteoroizii sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel că aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului.

Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca furtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră. Cea mai cunoscută ploaie de meteori de-a lungul timpului sunt perseidele, care apar în data de 12 august a fiecărui an, cu o rată de peste un meteor pe minut.

Perseidele se văd cel mai bine din zone ferite de lumină, iar dacă vrei să te bucuri de peisajul nocturn indicat este să mergi într-o zonă a orașului ferită de aglomerație. Ploaia de meteori nu trebuie confundată cu ploaia de stele, deoarece, în cazul perseidelor, se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, iar în cazul unei ploi de stele se pot observa până la câteva mii de meteori pe oră.

Ploaia de meteori (perseidele) a fost observată în mod regulat pe o perioadă de mai bine de 2.000 de ani. Primele informații despre acest fenomen sunt originare din Estul Îndepărtat, iar unii catolici numesc acest fenomen “Lacrimile Sfântului Laurențiu”, asocierea având legătură cu mucenicia Sfântului Laurențiu, sărbătorită pe 10 august.

Ploaia de meteori este vizibilă începând de la mijlocul lunii iulie, dar în fiecare an apogeul este atins între 9 și 14 august. Perseidele sunt mult mai vizibile în emisfera nordică, deci și din România.

 

Lasă un comentariu