ASEMENI SALAMANDRELOR SAU PEȘTILOR-ZEBRĂ, OAMENII ÎȘI POT REGENERA ȚESUTURILE

Distribuie pe:

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord (SUA), a identificat un mecanism de reparare a cartilajului, care este mai puternic la călcâie decât în alte părți ale corpului. Această descoperire ar putea dezvolta tratamente împotriva osteoartritei, cea obișnuită sau cea care intervine la vârste avansate și care duce la pierderea de cartilaj sau la deformarea oaselor. Ei au descoperit că vârsta cartilagiului depinde, în mare măsură, de ce parte a corpului se găsește. Cartilagiul de la călcâie este tânăr, de la genunchi este adult, iar cel de la șolduri este cel mai bătrân.

Acest lucru explică de ce leziunile suferite de unele persoane, la șolduri sau la genunchi, au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca și care, de multe ori, duc la osteoartrită, decât cele survenite la călcâi, care se vindecă mai repede.

Relația dintre vârsta cartilagiului uman și locul în care se află în corp este similară modului în care se produce repararea membrelor la anumiți amfibieni, care își regenerează părți mai îndepărtate, precum extremitățile sau coada.

Cercetătorii au descoperit că acest proces este reglementat de unele molecule, care sunt mai active la aceste animale, cunoscute pentru abilitatea lor de a-și repara extremitățile, aripioare în cazul peștilor-zebră, sau cozile la salamandre, tritoni sau la unele șopârle.

“A fost extrem de incitant să descoperim că regulatorii regenerării extremităților la salamandre par să fie aceleași care controlează repararea țesutului la articulațiile umane”, au conchis autorii studiului. (surse și foto - sciencealert.com, cnn.com, ndv.com, agerpres.ro, wwf.panda.org, who.org)

Lasă un comentariu