PROIECT: DEȚINUȚII, OBLIGAȚI SĂ MUNCEASCĂ ȘI SĂ ÎNVEȚE

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus un proiect de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, prin care este introdusă obligația persoanelor condamnate și apte de muncă, de a lucra în raport cu tipul regimului de executare a pedepsei, precum și obligația să urmeze cursurile învățământului general.

Potrivit proiectului, “persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora.

Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți”.

În forma în vigoare a legii, deținuților doar le poate fi cerut să muncească, nefiind obligați la acest lucru.

Un alt articol cu referire la învățământ va fi modificat astfel: “Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu, în funcție de posibilitățile penitenciarului, în condițiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educației Naționale, ținându-se cont de nevoile prioritare de intervenție identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare și de măsurile de siguranță aplicate. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru organizarea și desfășurarea cursurilor învățământului general obligatoriu”.

Varianta în vigoare a legii doar le permite deținuților să participe la cursurile de instruire școlară sau universitare.

Inițiatorul proiectului, deputatul liberal Florin Roman, susține că deținuții nu ar trebui să aibă doar dreptul de a munci, ci și această obligație, în cazul în care vor să beneficieze de liberare condiționată timpurie.

“Țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținuților, cum sunt Danemarca, Franța sau vecinii maghiari, au statuat deja în legislație obligativitatea muncii pentru deținuții apți de munca. În paralel, proiectul legislativ prevede dreptul și obligația, persoanelor condamnate să participe la cursurile învățământului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională.

Din cei peste 20.000 de deținuți aflați în penitenciare, circa 15.000 sunt apți de muncă”, a declarat deputatul Florin Roman, citat de mediafax.ro.

Lasă un comentariu