ÎN CAZUL ÎNCHIDERII ȘCOLILOR, PĂRINȚII CU COPII SUB 12 ANI VOR BENEFICIA DE ZILE LIBERE PLĂTITE!

Distribuie pe:

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, joi, 12 martie 2020, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, în cazul în care școlile se închid din cauza unor situații extreme.

Proiectul a fost adoptat de Senat, pe 3 iulie 2019, și a revenit în actualitate în contextul închiderii școlilor din cauza coronavirusului.

Legea prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme, decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Prevederile se aplică părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

“Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învățământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale, și se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

În cazul familiilor monoparentale, declarația pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

În cazul familiilor cu mai mulți copii, care se încadrează în prevederile art.1, zilele libere se acordă unuia dintre părinți, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Părinții care vor sta acasă cu copiii vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, iar banii vor fi alocați din contribuțiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Pentru a intra în vigoare, este necesar ca proiectul să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu