SALARIUL MINIM, CORELAT CU COȘUL DE CONSUM PENTRU UN TRAI DECENT!

Distribuie pe:

Vineri, 14 august 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică (INS), iar salariul minim se va stabili în funcție de aceasta.

Bărbații - 8 tunsori pe an, femeile - doar 6

La stabilirea coșului minim de consum pentru un trai decent, vor fi luate în calcul de la necesarul de hârtie igienă pentru o lună, până la numărul ieșirilor la restaurant într-un an.

Conform datelor actualizate de INS, o persoană are nevoie, printre altele, de 4 role de hârtie igienică pe lună, de 4 periuțe de dinți pe an, de 2,4 pachete de absorbante pe lună (femeile), de două lame de ras (bărbații) și una la două luni (femeile), de 8 tunsori pe an (bărbații) și de 6 tunsori (aici intrând și vopsirea părului) - femeile, de o vacanță pe an la un hotel, de un transport cu CFR pe an, de 30 de prezervative pe an, de 0,35 litri de șampon pe an, de 4 abonamente la telefonia mobilă pe an și de un abonament la internet și TV (permanent).

Cât avem voie să mâncăm într-o lună

În ceea ce privește consumul de alimente de către o persoană, într-o lună, INS a stabilit 3,5 kg de făină, 12 kg de pâine, 3 kg orez (pe an), 9 kg cartofi, 10 kg roșii (pe an), 6,7 kg mere, 2,5 kg struguri, 2,6 kg de carne de porc, 2 kg de dulciuri și 8,6 litri de lapte.

Pentru stabilirea salariului minim, cantitățile și valoarea fiecărei componente vor fi calculate pentru o familie alcătuită din doi salariați adulți de 35-45 ani, cu doi copii în întreținere de 12-14 ani și, respectiv, 8-10 ani.

Inițiativa, din anul... 2000

“Coșul minim de consum pentru un trai decent nu se poate calcula repede, pentru că operațiunea presupune cooperarea și cu alte instituții, în primul rând cu Institutul de Cercetare a Calității Vieții, iar datele pe care va trebui să le adunăm presupun o muncă complexă și importantă.

Este vorba, de fapt, de reluarea unei teme inițiate în anul 2000. Între timp, lucrurile au evoluat, s-a schimbat nivelul veniturilor din România și, ca atare, și așteptările populației, care trebuie să fie îndeplinite în condiții decente”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, citat de HotNews.ro.

Lasă un comentariu