ÎN STARE DE URGENȚĂ SAU DE ASEDIU, ANGAJAȚII AFECTAȚI, 75% DIN SALARIUL DE BAZĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1.293, din 24 decembrie 2020, a fost publicată Legea nr. 298/2020 pentru completarea Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii), potrivit căreia, în cazul suspendării sau reducerii activității ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență, salariații afectați vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază.

Potrivit Legii nr. 298/2020, care a intrat în vigoare la data de 27 decembrie 2020, Codul Muncii va fi completat astfel:

“În cazul suspendării temporare a activității și (sau) a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență.

Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, iar reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de asediu sau stării de urgență, acesta nu va beneficia de indemnizație, iar în situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate, acesta va beneficia de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se va face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar plata indemnizației se va efectua salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a acestor sume.

Angajatorii nu vor putea desființa locurile de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate, pe o perioadă cel puțin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat, pentru acești salariați, de plata indemnizațiilor din bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj, iar încălcarea acestei prevederi se sancționează cu returnarea sumelor primite cu titlu de indemnizație pentru posturile desființate”.

 

Lasă un comentariu