UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, CELEBRATĂ ONLINE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 7 DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Continuând tradiția aniversării evenimentelor marcante ale istoriei naționale, la Școala Gimnazială Nr. 7 din Târgu-Mureș s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o manifestare în mediul online, dedicată împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La activitate, coordonată de doamna director adjunct, prof. Ilinca Mureșanu, au participat elevii și profesorii școlii. În deschiderea programului s-a audiat imnul principatelor, Hora Unirii, scris de poetul Vasile Alecsandri. Profesorul de istorie dr. Adrian Standavid a prezentat principalele momente ale înfăptuirii unirii, subliniind aportul generației pașoptiste, dar și contextul internațional, marcat de războiul ruso-turc din peninsula Crimeea, ca parte a Problemei Orientale. Congresul de pace de la Paris și hotărârile Adunărilor ad-hoc au impus problema organizării Principatelor Române la nivel european. Curajul și hotărârea electorilor moldoveni și munteni de a-l alege pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Române Unite în 5 și 24 ianuarie 1859, au desăvârșit ceea ce Marile Puteri stabiliseră în mod ambiguu, prin Convenția de la Paris din 1858.

Alexandru Ioan Cuza a pus bazele statului român modern, prin intermediul unui amplu program de reforme, cele mai importante fiind reforma agrară și cea a învățământului, în care cel primar devenea pentru prima dată obligatoriu și gratuit, oferindu-le astfel șansa școlarizării tuturor copiilor, indiferent de statutul social sau avere.

Evenimentul a fost ilustrat printr-o prezentare Power-Point, realizată de elevii Cioată Tudor și Rusu Felix, din clasa a VII-a A, sub coordonarea doamnei profesoare Adriana Cengher.

Povestirea istorică ,,Ocaua lui Cuza” a fost audiată și vizionată prin intermediul aplicației story jumper, de către toți participanții la eveniment. A urmat un concurs tematic, Kahoot, adresat elevilor din clasele gimnaziale, în care aceștia au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile și cunoștințele de istorie, câștigătorii fiind: locul I - Comșa Raluca, din clasa a VII-a B; locul II - Rus Ana, din clasa a VII-a B; locul III - Suciu Matei, din clasa a V-a A.

Strădania acestor elevi a fost recompensată prin premii constând în vouchere, oferite cu generozitate de Spălătoria Total Wash din Centrul Shopping Center Târgu-Mureș.

În încheiere, domnul director Kõrtesi Sándor a subliniat importanța mesajului transmis de imnul Hora Unirii : ,,Unul dintre cele mai importante simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj profund: împreună vom reuși. În contextul actual de pandemie, e un mesaj și mai potrivit. Fiind uniți și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie. Vă doresc multă sănătate, curaj, ambiție și dragoste pentru România! La mulți ani, tuturor!”.

 

Lasă un comentariu