SĂ NE CUNOAȘTEM ORAȘUL - ISTORIE ÎN ADIDAȘI (II)

Distribuie pe:

Nu știu alții cum sunt, dar ei găsesc resurse de bucurie și energie la fiecare început de zi, iubesc oamenii care au grijă de oameni și construiesc firesc, armonios, istoria de mâine. Cum să nu-i iubești? Cum să nu le dai aripi? La doar 10-11 ani deschidem cartea istoriei cu o călătorie în timp în orașul nostru și, odată cu poveștile pe care le spunem, orașul tău și al meu trăiește mai departe și îți va mulțumi. Călătoria noastră este gata. Tu știi povestea orașului tău? Elevii clasei a IV-a de la Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș, învățătoare ROȘCA Adriana Crina, vă invită la plimbare!

ȘTIUTE ȘI NEȘTIUTE DESPRE ORAȘUL MEU, TÂRGU-MUREȘ

Târgu-Mureș se află în centrul Transilvaniei. În 1332 a avut denumirea, latină, de “NOUM FORUM SICULORUM”. În 1405, regele Ungariei le-a dat voie să târguiască în oraș. În 1616 s-a numit Târgu-Mureș, iar în 1754, devine casa curții supreme de justiție a Principatului Transilvania. Unele dintre atracțiile orașului sunt: Palatul Culturii, construit între 1911-1913, Cetatea Medievală, cu biserica sa, construită între 1602-1658, Piața Trandafirilor și Biblioteca Teleki, construită între 1799-1802, Palatul Culturii, construit între 1911-1913, cu ajutorul primarului maghiar. Pe 8 martie 1902, orașul a fost caracterizat ,,cel mai amplu târg din Ardeal, iar la sfârșitul secolului al 19-lea a început a se moderniza. Târgu-Mureș este orașul cu cele mai multe clădiri “art nouveau” din România.

La Cetatea Medievală se organizau mai multe evenimente de interes pentru localnici, la care veneau 80.000 de oameni. Tot în cetate se organizau: “ZILELE TÂRGUMUREȘENE”, “FESTIVALUL BERII” (ambele în luna mai), “SĂRBĂTOAREA VINULUI ȘI A MUSTULUI (în septembrie) și multe altele. (Citirigă Mara Sofia)

COMBINATUL AZOMUREȘ

Combinatul Azomureș se află la marginea orașului Târgu-Mureș. Tot timpul a avut un rol important pentru oamenii din acest oraș. Este un producător de îngrășăminte, iar pentru mulți locuitori din oraș reprezintă locul de muncă. Și bunicii mei au lucrat aici. Probabil și ai altor copii.

Combinatul face parte din viața oamenilor din acest oraș, dar are și o parte proastă, poluează aerul. Poluarea duce la îmbolnăvirea oamenilor, de aceea cred că ar trebui să găsim metode mai sănătoase, locuri de muncă mai puțin toxice pentru noi și natură. (Rareș Pop)

PALATUL CULTURII DIN TÂRGU-MUREȘ

Palatul Culturii este o clădire istorică din Târgu-Mureș, realizată de arhitecții Marcell Komor și Dezsõ Jakab, care au lucrat și la construirea clădirii Primăriei. Construcția Palatului a început în anul 1911 și a fost încheiată în 1913. Acesta a fost construit pentru a funcționa ca și un centru cultural al orașului. Este împodobit cu mozaicuri în culori frumoase. În interiorul Palatului se află sculpturi în bronz și piatră. Ferestrele sunt acoperite de picturi istorice, care reprezintă momente din istoria orașului. Aceste ferestre pictate se numesc vitralii. Palatul conține mai multe săli: Sala mare, Sala mică și Sala oglinzilor. Sala mare are o orgă cu 4.488 de tuburi și 78 de registre. Sala este preferată pentru concerte, pentru că are o acustică foarte bună. Sala mică se află la etajul al doilea, deasupra Sălii oglinzilor. În ea se organizează concerte cu mai puțini oameni. Sala oglinzilor este la etajul întâi și are oglinzi și vitralii frumoase. În această sală se organizează evenimente deosebite.

Palatul găzduiește evenimente importante din viața orașului. În fiecare săptămână, Filarmonica din Târgu-Mureș organizează un concert clasic. În Palat sunt mai multe galerii și expoziții de artă. Palatul se poate vizita fizic, dar și virtual. Vă invit să îl vizitați, pentru că veți avea parte de o experiență frumoasă. (Ecaterina Elena BÎRSAN)

STATUIA DIN PĂRCULEȚ

Într-un părculeț mic și îngrijit de lângă maternitatea veche din orașul nostru, acolo unde vin pe lume copilașii, se găsește o statuie care se numește chiar așa: “Maternitate”. Aceasta este lucrarea stră-stră-unchiului meu, din partea mamei, sculptorul Ion Vlasiu. Statuia reprezintă o mamă și doi copii, pentru care sculptorul i-a avut ca model pe străbunica mea (mama din statuie) și pe bunica și unchiul meu (cei doi copii din statuie).

Artistul a iubit orașul Tg. Mureș pentru că aici a făcut școala. În amintirea lui, aceasta se numește Liceul “Ion Vlasiu”.

Eu sunt foarte mândru de orașul meu! (Helmick Mark)

“FÂNTÂNA CÂNTĂTOARE DIN TÂRGU-MUREȘ”

Prima fântână cu coregrafie muzicală din lume, denumită si “fântâna muzicală”, a fost construită în Târgu-Mureș între anii 1820 și 1822 de Peter Bodor, un inginer mecanic. Partea mecanică, pe structură hidraulică, era mișcată de forța apei, care făcea să sune o muzică populară la fiecare oră exactă. Era și statuia lui Apollo în vârf, care se rotea de jur-împrejur, la 24 de ore. Fântâna lui avea o formă circulară, cu două scări circulare laterale și un acoperiș circular, sprijinit de stâlpi. A fost distrusă în 1836 de o furtună de zăpadă și nu s-a mai restaurat. Peter Bodor a făcut o copie aproape identică a acesteia pe insula Margit (Margareta) din Budapesta, în 1936, dar care era electrică și nu hidraulică. Și aceasta a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial, dar restaurată în anii 1954 și 1997.

În Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, în 2018 a fost amenajată o expoziție permanentă în amintirea lui Péter Bodor, care s-a născut în localitate. În cadrul proiectului a fost realizată macheta Fântânii Cântătoare, la scara 1 la 15. (Petrișor Alexandru)

ISTORIA CETĂȚII DIN TÂRGU-MUREȘ

Cetatea Medievală se află în centrul orașului, la doar câteva minute de Continental Târgu-Mureș și ocupă o suprafață de 4,3 hectare. Complexul cetății este format dintr-o incintă fortificată, cu 7 bastioane unite prin ziduri. Cetatea Medievală este reconstruită pe ruinele unei cetăți distruse în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul. În prezent, Cetatea este renovată, după un proces amplu, ce a durat peste 5 ani. În Cetatea Medievală au fost descoperite, printre altele, urmele primei fabrici de cărămidă din țară și un atelier de prelucrare a bronzului, ceea ce înseamnă că Cetatea a fost printre primele fortificații industrializate din Romania. (Metea Miruna)

SALA MARE A PALATULUI CULTURII, UN VIS NEÎNCETAT

Palatul Culturii, o clădire impozantă, construită în perioada 1911-1913, este situat în centrul orașului Târgu-Mureș.

Sala Mare a Palatului Culturii, numită și Sala de Concerte, are intrarea prin holul principal al clădirii, fiind o sală de spectacole multifuncțională. Restaurată de două ori (prima restaurare în perioada 1964-1968, iar cea de-a doua în anul 2007), Sala Mare este înălțată pe nivelul celor trei etaje ale clădirii și cuprinde parter, loje și balcoane. Ea are o scenă fixă, 700 de locuri, o acustică deosebită și este decorată frumos în violet și auriu. Aici își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș și sunt susținute concerte simfonice și vocal-simfonice.

În Sala Mare a Palatului Culturii, situată central, cu tuburile la nivelul balconului, se găsește orga Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș. Orga a fost construită de frații Rieger din Jägesdorf și are 4488 de tuburi, 78 de registre, trei claviaturi și un pedalier complet. La acea vreme, a fost considerată unică și una dintre cele mai mari din Europa. Și în ziua de astăzi, orga este considerată unică, datorită sistemului de funcționare electro-magneto-pneumatic și prin cei 107 ani de funcționare aproape neîntreruptă. Cu ajutorul ei pot fi interpretate multe stiluri muzicale: barocul, clasicul și muzica secolului XX. (Curticăpean Ariana)

PALATUL CULTURII - SALA OGLINZILOR

Palatul Culturii, situat în centrul municipiului Târgu-Mureș, este una dintre cele mai frumoase și reprezentative clădiri ale orașului. Palatul a fost construit între anii 1911-1913, în mandatul primarului Bernady Gyorgy.

Clădirea se remarcă atât prin decorațiunile interioare, cât și prin mozaicurile, basoreliefurile în bronz și piatră, frescele și vitraliile de o frumusețe deosebită, de pe fațadele exterioare.

În interiorul Palatului Culturii se găsesc trei încăperi reprezentative: Sala Mare, o sală de concerte cu o orgă cu tuburi din 1914, Sala Mică, tot o sală de concerte, dedicată însă unor activități culturale cu public mai restrâns, și Sala Oglinzilor. Aceasta din urmă reprezintă adevărata ,,perlă” a Palatului. Concepută inițial ca sală de recepție și înzestrată cu mobilier adecvat, Sala Oglinizilor și-a luat numele de la cele trei oglinzi mari de cristal și de la vitraliile viu colorate care ocupă un întreg perete. Acestea ar fi trebuit să reprezinte Europa la expoziția internațională de artă decorativă din San Francisco, în 1914, însă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, doar schițele acestora au putut fi trimise - fiind și premiate. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vitraliile au fost depozitate, pentru a fi protejate, în subsolul Palatului Culturii.

În clădirea Palatului funcționează Filarmonica de Stat, Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă. (Bănescu Radu)

COCOȘUL DE AUR

La începutul anilor 1900, în Târgu-Mureș s-a construit probabil mai mult ca niciodată. În acea perioadă a fost ridicat Palatul Culturii, sediul Primăriei, atunci a fost construită Școala Superioară de Comerț (azi Universitatea “Petru Maior”), Gimnaziul Romano Catolic (azi Colegiul Național “Unirea”), Școala Superioară de Fete (azi Colegiul Național ,,Al. Papiu Ilarian”).

Clădirea “Cocoșul de Aur” a fost construită în anul 1897 de un om de afaceri, Albert Burge. A avut la început destinația de locuință și se numea ,,Palatul Burger”.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, firmele lui Albert Burger au intrat în faliment, iar clădirea “Cocoșul de Aur” a fost preluată de o bancă, în contul datoriei. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată și a avut destinația de restaurant și grădină de vară. După Revoluție, clădirea a fost lăsată în uitare, s-a deteriorat, însă în prezent se află în renovare.

Mi-ar plăcea ca această clădire să își recapete strălucirea de altădată, cu siguranță ar putea fi considerat un obiectiv turistic.

(Bibliografie: Poveștile orașului, Clădiri - Sorina Bota, ed. InfoArt Media, 2011, Info Mureș) (David Rusu)

Lasă un comentariu