PAPA FRANCISC A LUAT O DECIZIE ISTORICĂ PENTRU RECUNOAȘTEREA CONTRIBUȚIEI FEMEILOR ÎN BISERICA CATOLICĂ

Distribuie pe:

Papa Francisc a conferit duminică, pentru prima dată, ministerele laice de catehet și lector unor femei, roluri pe care acestea le-au îndeplinit și anterior, însă fără o recunoaștere instituțională, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Suveranul pontif a conferit ministerele în cadrul liturghiei celebrate în Bazilica Sfântul Petru, prilej cu care, într-o posibilă referință la rezistența la schimbare a unor conservatori, i-a criticat pe cei care au nevoie de reglementări rigide și de “mai multe reguli'' pentru a-l găsi pe Dumnezeu.

Anul trecut, papa Francisc a modificat legislația bisericii referitoare la ministerele lectorului și acolitului, rezervate în principal seminariștilor care se pregătesc să devină preoți, spunând că dorește să ofere stabilitate și recunoaștere publică femeilor care îndeplinesc deja aceste roluri.

Lectorii citesc din Biblie, acoliții slujesc în timpul Liturghiei, iar cateheții țin lecții de religie copiilor și adulților convertiți.

Ministerele lectorului și acolitului existau și înainte, dar erau rezervate în special bărbaților. Papa Francisc a înființat ministerul catehetului anul trecut.

La Liturghia de duminică, suveranul pontif a numit șase femei și doi bărbați ca lectori, respectiv trei femei și cinci bărbați drept catehet.

Această oficializare, care a inclus și o ceremonie de conferire, va face mai dificilă încercarea episcopilor conservatori de a bloca femeile din dioceze să preia aceste roluri.

Schimbarea va fi importantă în special ca o recunoaștere oferită femeilor din regiuni precum Amazon, care servesc drept lideri religioși de facto în comunități izolate afectate de o severă lipsă de preoți.

Vaticanul a subliniat că aceste roluri nu sunt un precursor al hirotonirii femeilor drept preoți la un moment dat. Biserica Catolică susține că doar bărbații pot fi preoți, întrucât Iisus a ales doar bărbați pentru a-i fi apostoli.

Suporterii accesului femeilor la preoție argumentează că Iisus se conforma tradițiilor acelor vremuri și că rolul jucat de femei în biserica timpurie a fost mai important decât este recunoscut în mod obișnuit.

Papa Francisc a numit mai multe femeie drept funcționari de rang înalt în funcții deținute anterior de bărbați în cadrul Vaticanului. (Agerpres)

 Foto: captură video YouTube/ Vatican News

Lasă un comentariu