“ISTORIA REVOLUȚIEI DIN 1989” - DISCIPLINĂ ȘCOLARĂ OPȚIONALĂ

Distribuie pe:

Deputații au adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind introducerea în curricula școlară de liceu a disciplinei “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”.

S-au înregistrat 215 voturi “pentru”, 17 voturi “contra” și 44 de abțineri.

“Prezenta lege are ca obiect de reglementare introducerea în curriculum la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale «Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România», disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc”, prevede proiectul, care va completa astfel Legea educației naționale nr.1/2011.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educației, în urma consultărilor cu reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari, precum Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, sau alte organizații timișorene ale revoluționarilor din Decembrie 1989, cu reprezentanți ai Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituții asociative reprezentative pentru revoluționarii din Decembrie 1989, și se aprobă prin ordin al ministrului educației. Cadrele didactice care predau disciplina “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate, mai prevede proiectul de lege.

Deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea, inițiator, a arătat că propunerea legislativă are în centru “flacăra Revoluției de la Timișoara”.

“Copiii noștri trebuie să mențină aprinsă această flacără, să știe ce s-a întâmplat în 1989 la Timișoara și în alte orașe ale țării, pentru că libertatea, democrația și viitorul se datorează acelor momente. Dacă expresia «Azi în Timișoara, mâine în toată țara» a fost extrapolată și în alte domenii, cu siguranță ei nu vor fi nevoiți să repete istoria, pentru că vor ști ce s-a întâmplat atunci și nu vor mai ajunge niciodată în acel moment prin care am trecut mare parte dintre noi”, a declarat deputatul PNL. Camera Deputaților este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, care urmează să primească și votul Senatului.

(Agerpres)

Lasă un comentariu